BiH
0

Održana prva rasprava "Otvorenog univerziteta" u Sarajevu

FENA
Asim Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Asim Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Otvoreni univerzitet" pokrenut je ponovo u Sarajevu u, kako su naveli organizatori, kontekstu trenutnih društvenih i političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini i ocjenu da su, uz proteste i plenume, javne rasprave iznimno važne u ovom trenutku.

Na večerašnjoj javnoj raspravi na temu "Direktna demokratija i emancipacijske prakse" govornici su bili Damir Arsenijević, Asim Mujkić, Zoran Ivančić, Srećko Horvat i Zlatiborka Popov-Momčinović, a moderator je bio Igor Štiks.

Kako su govornici istakli, cilj je da se uz pomoć akademske zajednice i prijatelja iz inozemstva pokuša artikulirati razumijevanje socijalnog i političkog konteksta u kojem se naša zemlja našla u posljednjih sedam dana.

  • Ovo je pokušaj da se našim građanima daju neki novi pojmovi, vokabulari unutar kojih mogu da razumiju pozicije i situaciju u kojoj su se našli. Navikli smo na pojmove etničkog identiteta koji više ne važe, a ovdje se daju drugi pojmovi koji više nalikuju identitetu klase - kazao je Mujkić u izjavi za Fenu.

Prema mišljenju Zlatiborke Popov-Momčinović, pojam emancipacije u rimskom periodu značio je "kad gospodar oslobodi svoga roba", a taj pojam je aktualan u trenutnoj situaciji, jer "vidimo da smo svi mi građani bili robovi ovog nakaradnog etnonacionalnog, otuđenog sistema".

  • Ta naša emancipacija se ogleda kroz oslobođenje građana kroz oblike neposredne demokratije, odnosno pokušaj da na direktan način utičemo na procese donošenja odluka u našem društvu - kazala je Popov-Momčinović.

Dodala je da iako je emancipacija višeznačna, ovdje je suština da su građani obezvlašćeni, te je i ovo način da se i akademska zajednica oslobodi okova.

Od večeras svakim danom s početkom u 20 sati će se održavati javne rasprave u Historijskom muzeju BiH.