BiH
0

Održana promocija prve Monografije Općine Centar Sarajevo

A. P.
U prisustvu velikog broja gostiju u velikoj sali Općine Centar danas je održana promocija Monografije Općine Centar Sarajevo.

Izdavač ovog djela je Općina Centar Sarajevo, dok je urednik prvog izdanja istaknuti bh. novinar Vlastimir Mijović, a za recenziju ovog djela su bili zaduženi Šefko Hodžić i Mustafa Resić.

"Ovo je prva monografija jedne sarajevske općine. Grad Sarajevo je do sada imao monografije, dok je jedna općina to prvi put napravila. Drago mi je da sam učestvovao kao urednik u izradi te monografije. Posao je trajao dvije godine sa pretenzijom da se pokuša obuhvatiti ono što je najznačajnije u prošlosti, sadašnjosti sa naznakama budućnosti Općine Centar. U ovu knjigu smo uvrstili sve značajne kulturno-historijske objekte, te događaje do toga šta Općina sada radi, šta namjerava raditi, te kakve je temelje za to udarila. Ovo je jedan pionirski poduhvat koji će vjerovatno vrlo brzo dobiti i neke svoje nastavke, dodatke, a ja se nadam da će tim putem krenuti i druge sarajevske općine koje također imaju bogatu baštinu, sadašnjost i to može lijepo da se stavi u korice i da ostane zapisano zauvijek. U ovoj knjizi postoji i historijat Općine Centar, ali prije svega je to monografija sarajevskog naselja koje se zove općina Centar i ovih objekata po kojim se mi krećemo, oko kojih se krećemo, a da najčešće većina ljudi ne zna uopće za njihovu povijest, za njihov značaj i za njihov kvalitet", kazao je na promociji urednik ovog izdanja Vlastimir Mijović.

Inicijativu za izradu ovakvog kapitalnog djela je dao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji se zahvalio i čestitao kompletnom timu uz čiji rad i trud je ovo djelo objavljeno.

"U ovom izdanju monografije uvrštene su sve vrijednosti vremena iza nas, a u nekom od narednih dopunjenih izdanja, na čemu želimo početi raditi što prije, ćemo uvrstiti nove vrijednosti u vremenu koje nam tek dolazi, najmanje narednih deset godina za što se nadam da će ponovo raditi naš Vlastimir Mijović", izjavio je Ajnadžić.

Recenzenti su ovom prilikom istakli da ovo djelo nije samo posvećeno ovoj općini nego i Gradu Sarajevu te dijelom Bosni i Hercegovini.

"Ovo je priča od prahistorije o čemu nam govori arheološko nalazište na Debelom brdu, preko antike i rimskog perioda do srednjovjekovne Bosne, te naročito ima dosta tekstova posvećenih turskom i austro-ugarskom periodu do danas. Svaka kulturno-historijska znamenitost, spomenuta u ovoj monografiji, ima svoju vlastitu interesantnu priču uz prateće fotografije. Do sada niko nije uradio ovakvo djelo posvećeno centralnoj gradskoj općini. Ovo djelo ne samo da trebaju posjedovati biblioteke ili institucije već svaka porodica u Centru. U monografiji su opisani događaji, spomenici kulture, institucije i druge zanimljive stvari iz života ove općine i grada gdje je sažeto oko 200 najzanimljivijih priča. Ova knjiga upravo tako prvi put kazuje o općini Centar, ali i zajedno sa dijelovima koji govore o našoj plemenitoj zemlji BiH i gradu Sarajevu čiji je Centar sastavni dio. Vjerujem da je ona dobar povod našim sugrađanima da daju svoje prijedloge, pa možda i iz svojih sehara izvuku neke dragocjenosti koje nismo imali priliku vidjeti na javnoj sceni, kojih nema u državnim arhivima. Sve što bi nekako osvijetlilo ljude koji su činili dobročinstva, u različitim periodima povijesti Sarajeva, prave vakufe, zadužbine i mislim da je to primjer za sve one koji žele da učine dobro drugima. Ne treba zaboraviti ni inženjere, ljekare, arhitekte koji su napravili prelijepa zdanja u ovome gradu u ostavili pečat jednog vremena. Ova knjiga poziva na optimizam i da kreiramo nove ideje koje će doprinijeti urbanom razvoju Sarajeva kao europske i svjetske metropole", objasnili su recenzenti tokom današnje promocije.

Prisutnima se također obratio i Abid Jusić, sadašnji vijećnik Općinskog vijeća Centar, a nekadašnji prvi načelnik Općine Centar u poslijeratnom periodu od 1995. do 1998. godine, koji je izradi ove monografije, ali i stvaranju današnje jake i moderne Općine Centar dao neizmjeran doprinos.

Promociju je uveličao i doajen bh. glumišta Josip Pejaković koji je ovom prilikom govorio o svojim sjećanjima na ljude i ulice koje su obilježili i postali prepoznatljiv brend ove općine.