BiH
115

Održana promocija knjige "Zapisi iz fočanskog logora smrti” autora Mustafe Muje Musića

Klix.ba
U četvrtak je u sali Općinskog vijeća Novi Grad održana promocija knjige "Zapisi iz fočanskog logora smrti" autora Mustafe Muje Musića.

O knjizi su pored autora govorili Avdo Huseinović kao urednik izdanja, recenzenti – muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i Džemaludin Kahrović, te u svojstvu moderatora Enver Šadinlija.

Prije početka prisutne su pozdravili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić.

Remzija ef. Pitić, jedan od recenzenata knjige kazao je kako je ova knjiga posebno važna iz razloga što je ovo prvi put da je neko bez straha zapisao sve šta se dešavalo i kako su mučki ubijani Bošnjaci u KPD Foča.

Musić u knjizi, tri godine nakon izlaska iz fočanskog logora smrti, svježeg pamćenja počinje zapisivati i opisivati dane koje je proveo u zatočeništvu u logoru KPD Foča. On je u logoru smrti KPD Foča proveo u teškim uvjetima sedam mjeseci, te desetak dana u samici Policijske stanice u Kalinoviku. Preživio je strijeljanje u Pilipovićima kod Ustikoline, kada su srpski vojnici strijeljali više Bošnjaka. Neke od zločinaca koje je vidio tada i u toku svog boravka u logoru, ponovo je sreo kao svjedok na suđenju pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu, 15 godina poslije.

"Hvala svim ljudima koji su pomogli da sa moje 82 godine ova knjiga i svjedočanstvo budu objavljeni. Naša djeca trebaju znati šta se dešavalo. Ovu knjigu napisao sam na osnovu skrivenih zapisa. Iznio sam svjedočanstvo o mojim patnjama i doživljajima, kao i patnji fočanskih Bošnjaka koji su se sa mnom našli u ovom logoru", kazao je Musić na samom kraju.

Knjiga "Zapisi iz fočanskog logora smrti" je autentičan prikaz događaja iz tog perioda i prva knjiga pisana rukom jedne od preživjelih žrtava masovnih zločina nad Bošnjacima u periodu 1992-1995.