{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana peta konferencija ministara pravde BiH

F
22.12.2010. u 17:14
0
0
Održana peta konferencija ministara pravde BiH
0
Održana peta konferencija ministara pravde BiH
Peta konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH održana je danas u Sarajevu.
Konferenciji, čiji je cilj koordinirano praćenje provedbe ključnih reformskih procesa u sektoru pravde u BiH, prisustvovalo je 13 predstavnika ministarstava pravde s državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa i predsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Na konferenciji su razmotreni i usvojeni izvještaji o provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH u 2010., date preporuke za prevladavanje uočenih problema i rizika u provedbi planiranih reformskih mjera, usvojen Drugi revidirani Akcioni plan, revidirani Finansijski plan za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Popis prioriteta za donatorsko finansiranje u 2011. godini.

Kako je saopćeno iz Ministarstva pravde BiH, provedena je većina aktivnosti vezanih za budžete sudova i tužilaštava, kao preduvjeta razvoja nezavisnog pravosuđa.

Usaglašeno je stajalište o pitanju mogućnosti usklađivanja procedure izbora sudaca Ustavnog suda BiH s postojećim procedurama izbora sudaca ustavnih sudova entiteta.

Također, završen je značajan broj aktivnosti usmjerenih na smanjenje broja neriješenih predmeta u sudovima u BiH.

Vršeno je materijalno-tehničko opremanje sudova i tužilaštava i njihova informatizacija, a izrađeni su i planovi i provedene obuke u pravosudnim institucijama u BiH.

Usvojene su i izmjene sistematiziranog broja sudaca i izrađena analiza broja tužitelja te izvršene pripreme za usklađivanje zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Također, izrađena je Analiza o potrebi uvođenja alternativnih mjera pritvora u BiH.

Pripremljene su izmjene i dopune entitetskih zakona o izvršenju krivičnih sankcija i uspostavljeno je Koordinacijsko tijelo za usklađivanje propisa u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Izrađene su analize potrebnih mjera za uspostavu zavoda kao organizacijskih jedinica u sastavu zatvorskih uprava entiteta, kategorizacije zavoda u entitetima, primjene i učinaka instituta uvjetnog otpusta.

Nastavljene su i aktivnosti na izradi glavnog projekta za izgradnju državnog zatvora i osigurana sredstva za rekonstrukciju ili proširenje zavoda. U toku su građevinski radovi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Kako je saopćeno, započela je aktivnost unapređenja zdravstvene zaštite zatvorenika i pritvorenka, te izrađen prijedlog plana rada nezavisne zavodske inspekcije, a vršene su i obuke zavodskog osoblja.

Određeni su suci za obavljanje međunarodne pravne pomoći i kontinuirano se vrši njihova obuka, kao i obuka tužilaca.

Okvirni zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je izrađen, ali nije usvojen. Strategija za odnose s javnošću u sudovima i tužilaštvima je izrađena i provedena u 97 posto sudova.

Odvija se redovna saradnja i s organizacijama civilnog društva u BiH, koje prate rad institucija sektora pravde.

Proveden je veći broj aktivnosti vezanih za uvođenje medijacije kao vansudskog rješavanja sporova. Također, proveden je veći broj aktivnosti vezanih za reformu zemljišne administracije u BiH.

Izrađeni su strateški programi i razrađene aktivnosti za brže rješavanje privrednih sporova u BiH. Uspostavljeni su instrumenti koordinacije za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH.

Ojačani su kapaciteti institucija sektora pravde u BiH za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i evropske integracije.

Također, u toku je izrada strategije tranzicijske pravde u BiH.

Učesnici konferencije su izrazili čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave, te da se dodatno intenzivira učestvovanje institucija sektora pravde u provedbi usaglašenih aktivnosti za ostvarenje planiranih ciljeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: