{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana panel-diskusija "Vjeronauka i diskriminacija"

S
SRNA
30.3.2012. u 18:14
0
13
Održana panel-diskusija "Vjeronauka i diskriminacija"
0
Održana panel-diskusija "Vjeronauka i diskriminacija"
Studentska organizacija Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo ogranizovala je danas na Palama panel-diskusiju "Vjeronauka i diskriminacija" koja je imala za cilj da predstavi različite poglede na probleme održavanja nastave iz vjeronauke u osnovnim školama u BiH.
Panel diskusija, koja je održana u prostorijama Filozofskog fakuleta, organizovana je u saradnji sa "Sarajevskim otvorenim centrom" i Fondom "Otvoreno društvo BiH".

Magistar socioloških nauka Zlatiborka Popov - Momčinović tokom izlaganja na panelu ocijenila je da postojeći model vjerske nastave u BiH pospješuje različite diskriminatorske prakse, prevashodno prema manjinskim vjerskim zajednicama.

"Imajući u vidu činjenicu da se na stereotipan način u udžbenicima vjeronauke prikazuju druge religije i da fokus nije na djetetu, već na tradiciji i dogmi, može se zaključiti da se kroz vjerske pouke i poruke na direktan i indirektan način opravdavaju prakse diskriminacije i isključivosti", naglasila je Popov-Momčinovićeva.

Predstavnik "Sarajevskog otvorenog centra" Arijana Aganović ukazala je na potencijale nekonfensionalnog predmeta "Kultura religija" u suzbijanju diskriminacije.

"Ovaj predmet omogućuje da se kroz upoznavanje `religijski drugačijeg` prevaziđu međusobni stereotipi i, budući da je predmet inkluzivan, odnosno otvoren za sve, doprinosi smanjenju diskriminacije u obrazovanju", ocjenila je Aganović.

Moderator panela Vuk Vučetić ukazao je da vjerske vođe mogu da koriste mehanizme dvostepene komunikacije kako bi stvorili okvir poželjnog tumačenja društvene stvarnosti i na taj način iz javnog diskursa isključili drugačija razmišljanja.

"Vjeronauka i diskriminacija" je četvrti u nizu panel koji je organizovan u sklopu projekta "Diskriminacija - jedan pojam, mnogo lica", koji ima za cilj podizanje svijesti o razlicitim oblicima diskriminacije koje su prisutne u BiH i kritička refleksija na bitne društvene teme i diskriminatorske prakse.

Ovaj projekat zajednički provode Fond "Otvoreno društvo BiH", "Sarajevski otvoreni centar" i Studentska organizacija Filozofskog fakulteta Pale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: