Sarajevo
0

Održana konvencija SDPBiH

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH održala je u subotu konvenciju u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu, na kojoj je predstavila svoje kandidate za načelnike općina i općinska vijeća na oktobarskim lokalnim izborima.

Osim SDP-ovih dosadašnjih načelnika općina i nekih od kandidata, kao što su Damir Hadžić, Jasmin Imamović, Hamdija Lipovača, Mirsad Đapo i drugi, skupu su se obratili član Predsjedništva BiH, potpredsjednik SDP-a Željko Komšić i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Veliki aplauz za svoj govor dobio je Fadil Banjanović Bracika, predsjednik Mjesne zajednice Kozluk kod Zvornika i delegat u Vijeću naroda RS-a, koji je kazao da za razliku od drugih Podrinjaca on svoje dijete ne školuje u Minhenu ili Istanbulu, nego u "najvećoj metropoli na svijetu - Kozluku". Također je poručio da se Podrinjem ne može upravljati iz vila u Ilijašu ili Živinicama.

Potpredsjednik SDP-a Željko Komšić je poručio da u zemlji koja je preživjela toliko tragedije i destrukcije, u kojoj njene zastave bacaju oni koji od nje najbolje žive, postoji ipak mnogo ljudi koji "ne izlaze na ulice kada pobjeđuju strane reprezentacije".

A takvi ljudi, bar jednim dijelom, postoje zahvaljujući SDP-u, smatra Komšić.

"Bez SDP-a, bilo bi mnogo lakše onima koji ne vole ovu zemlju i koji bi da je dokrajče. Bez SDP-a bilo bi mnogo lakše razgovarati na način "ja tebi telekom, ti meni šume, rafineriju, kuću na Dedinju... Bilo bi normalno tražiti 100 posto BiH, a dobiti dva posto, pa onda tvrditi da je tih dva posto isto što i 100 posto", kazao je Komšić, dodajući da se nije lako boriti za socijaldemokratsku ideju u BiH, jer su neki članovi SDP-a skupo platitli svoja uvjerenja.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija obratio se na kraju konvencije, poručivši da će se na oktobarskim izborima srušiti postojeća nesposobna, korumpirana i zbunjena koalicija koja danas vodi zemlju.

"To je ona koalicija koju predvodi čovjek koji ruši sve što je državno, pa mu smetaju čak i male zastavice, zajedno sa svojim partnerima koji su se prije tri dana dogovorili da će se nastaviti dogovarati. Dogovorili su se da će se dogovarati oko posljednje pljačke nacionalnog blaga i nove izdaje unesrećenih i izvaranih običnih ljudi, od kojih im je najveći broj prije manje od 100 sedmica poklonio jedino što je imao - svoj glas", kazao je, između ostalog, predsjednik SDP-a.

Inače, SDP će na lokalne izbore izaći u 109 bh. općina - 73 u FBiH i 36 u RS-u. Ova stranka ima 52 kandidata za načelnike općina i 2.375 kandidata za članove općinskih vijeća.

Pred oko 3.000 članova i simpatizera SDP-a, izveden je i bogat zabavni program u kojem su učestvovali Armin Šaković, Amel Ćurić, Kemal Monteno i Alen Islamović.