BiH
0

Održana konferencija "Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast"

FENA
Načelnici općina u Bosni i Hercegovini, predstavnici lokalnih zajednica iz regije, te domaći i strani stručnjaci okupili su se danas u Sarajevu na konferenciji "Razumjeti EU: Izazov za lokalnu vlast" da bi razgovarali o izazovima s kojima se lokalne vlasti suočavaju u procesu evropskih integracija.

Konferenciju je organizirala holandska organizacija za razvoj SNV, u saradnji sa savezima gradova i općina u FBiH i RS-u te Direkcijom za evropske integracije BiH.

Učesnike skupa pozdravili su predsjednici entitetskih saveza gradova i općina Radomir Kezunović i Ljubo Bešlić te regionalna direktorica SNV-a za Balkan Courtney Bickert.

"Želimo podići svijest u općinama kako bi se na najbolji način moglo iskorisititi puno učešće u procesu evropskih integracija i dugoročno izgradili kapaciteti za pripremu i implementaciju odgovarajućih strategija, a sve radi pretvaranja potencijalne koristi u stvarnu dobit", kazala je Bickert.

Savjetnica za lokalnu upravu SNV-a Ajša Bešlagić-Adrović navela je da je glavni razlog održavanja ovakvog skupa pokušaj da se utiče na lokalne vlasti da bi preuzele inicijativu za što aktivnijim učešćem u procesu evropskih integracija.

Ona smatra da je radi iskorištavanja svih prilika i prednosti procesa evropskih integracija, ključno podići svjesnost općina o svim obavezama koje proizilaze iz tog procesa.

"Od 60 do 80 posto evropskog zakonodavstva treba da se implementira na lokalnom nivou, a ako imamo u vidu činjenicu da je zakonodavstvo EU napisano na oko 80.000 stranica, onda možete zamisliti o kakvom poslu je riječ", kazala je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčák, govorio je o važnosti uključivanja općina u proces evropskih integracija.