BiH
44

Održana konferencija o zapošljavanju invalidnih osoba: Velike mogućnosti za socijalno poduzetništvo

Klix.ba
Caritas Bosne i Hercegovine organizovao je s partnerima Udruženjem roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara i NCM "Ivan Pavao II" Konferenciju "Zapošljavanje osoba s invaliditetom" a u okviru projekta "O.P.T.I.O.N.".

Cilj ovog događaja bila je razmjena iskustava i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom iz perspektive javnih ustanova, udruženja, firmi i roditelja kao i aktuelnih pitanja od interesa za osobe s invaliditetom. Na konferenciji je zaključeno da su mogućnosti za socijalno poduzetništvo velike ali na našim područjima još su nedovoljno istražene te treba uložiti dodatni napor u tom pravcu.

"Također, potrebno je osigurati primjenu zakonskih obaveza preduzeća da upošljavaju osobe s invaliditetom ili da uplaćuju sredstva u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Neophodno je osnivanje ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i izražena je potreba za osnivanjem radnih centara jer je veliki postotak osoba s invaliditetom koji ne postižu radni učinak, vise od 50 posto", saopćeno je.

Na konferenciji su učestvovali doc. dr. sc. Davorka Topić Stipić, prodekan Odsjeka socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Nejra Šabić, rukovoditelj Odjeljenja za podršku korisnicima Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavnici Službe za zapošljavanje HNK, Roberta Del Prete, predstavnica Caritasa Italiana te Veselin Rebić, direktor TMP-a Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica. Moderator Konferencije bila je Danijela Kegelj, predsjednica Udruženja "Vedri osmijeh".

Projekt O.P.T.I.O.N. finansira Evropska unija. Ukupna vrijednost projekta je 136,970.70 eura, od čega EU finansira 99,000.00 eura. Projekt provodi udruženje Vedri osmijeh i Caritas Barske nadbiskupije u saradnji sa Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih "Ivan Pavao II", Caritasom BiH i Udruženjem paraplegičara Bar. Sufinansiranje u iznosu od 33.470,70 eura je osigurao Caritas Italiana.