Naučni osvrt
81

Održana konferencija o institucionalizaciji kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini

B. R.
Međunarodna konferencija o institucionalizaciji kulture sjećanja
Međunarodna konferencija o institucionalizaciji kulture sjećanja
U Sarajevu je danas održana prva Međunarodna konferencija "Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: Ka institucionalnom okviru".

Konferencija je održana u organizaciji ustanove Fond memorijala Kantona Sarajevo i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021".

Kako je saopćeno, konferenciju je otvorio kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

"Naša iskustva u Bosni i Hercegovini su posebna. Imamo potrebu i obavezu da prenesemo naša sjećanja kroz empatiju za druge, jer to otvara perspektivu budućnosti u kojoj se mržnja i ratovi neće ponavljati kao refren u historiji. Način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati jedno je od suštinskih pitanja našeg društva", poručio je Osmanović.

Na konferenciji je učestvovalo više od 15 univerzitetskih profesora i istraživača iz Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Nizozemske koji su tematizirali institucije i memorijalizaciju, prikazani su primjeri iz drugih država i u date su smjernice za trajna rješenja institucionalizacije kulture sjećanja.

"Bosanskohercegovačko društvo u konačnici, a zarad budućnosti, treba izmoći snage da na univerzalnim vrijednostima, historijskom vrijednosnom sudu, ali i svim relevantnim presudama međunarodnih sudova kreira istinu o sebi te tu istinu ugradi u obrazovni sistem, činjenično-bazirano valorizira kako događaje tako i ličnosti, ali i identificira zločine i njihove implementatore te im shodno tome dodijeli takvo mjesto u historiji. U tom smislu, uloga i pozicija, koju Fond memorijala u budućnosti treba da ima i pravac u kojem treba da djeluje, prije svega se ogleda u kreiranju svih sadržaja koji će nastojati na jednom mjestu i unutar jedne ustanove objediniti historijsko-kulturno naslijeđe perioda agresije te služiti kao primarni i najznačajniji faktor širenja naučno-utemeljeni činjenicao Bosni i periodu agresije i na univerzalnim naučnim principima predstavljati najširi mogući institucionalni okvir proučavanja kulture sjećanja i pamćenja u Bosni i Hercegovini i šire", naglasio je domaćin konferencije direktor Fonda Memorijala dr. sci. Ahmed Kulanić.

Konferenciju je zatvorio Mirza Terzo, v.d. ministra za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine, koji je naglasio da je manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021" planirana, organizirana i realizirana na zadovoljavajući način i uspješno, i u skladu sa osnovnim ciljevima i očekivanim učincima autentičnih sjećanja i memorisanja bitnih događaja i učesnika događaja na prostoru Igmana, ali i cijele Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995.

Poručeno je da je jedna od najbitnijih karika razvoja jednog društva obrazovanje, dok je gradnja kolektivnog sjećanja, pamćenja i svijesti pretpostavka kolektivne sudbine tog istog društva.