{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija o imidžu BiH

F
20.2.2009. u 12:26
0
2
Održana konferencija o imidžu BiH
0
Održana konferencija o imidžu BiH
Fondacija Friedrich Ebert i Udruženje politologa iz Sarajeva organizirali su danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu konferenciju "Imidž BiH".
Riječ je o drugom skupu, od planiranih četiri, a uvodničari konferencije prof.dr. Jelenka Vočkić-Avdagić, prof.dr. Fahira Fejzić-Čengić, dr. Nermina Mujagić i mr. Lejla Turčilo govorile su o temi "Imidž BiH: Mediji i globalizacija.

Cilj konferencije, istakla je prof. Fejzić-Čengić, jeste pokazati da trijada ovih riječi (BiH, mediji i globalizacija) može biti prosocijalna komponenta bh. prostora.

"Mediji dosta mogu uraditi na pozitivnom predstavljanju zemlje i medijska slika je izuzetno važna. Zagovaram što više prosocijalnog djelovanja i sadržaja, s obzirom na to da su mediji ti koji, između ostalih, stvaraju sliku o jednoj zemlji", kazala je prof. Fejzić-Čengić.

Profesionalni standardi također, u medijima uveliko doprinose kreiranju pozitivne slike o BiH. Mediji u BiH danas su, ocijenila je, na fonu dviju najtrendi stvari: ozračje islama, a što je top tema i u svijetu te spektakla kao procesa u kojem se najbanalniji dnevni događaji predstavljaju kao senzacija.

S ovom ocjenom saglasan je i prorektor za nastavu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu doc.dr. Asim Mujkić. Smatra da su mediji u BiH pod ogromnim teretom etnonacionalizma, a što ih na određeni način ograničava u vršenju njihove temeljne zadaće: emancipiranja i izgradnje naše zajednice.

"Apsolutno se slažem sa stavom da se mediji danas bave senzacionalizmom, zbog etnonacionalizma i zbog globalnog trenda komercijalizacije", kazao je doc.dr. Mujkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: