{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana konferencija o finansiranju nevladinog sektora u BiH

F
16.12.2008. u 16:10
0
0
Održana konferencija o finansiranju nevladinog sektora u BiH
0
Održana konferencija o finansiranju nevladinog sektora u BiH
Inicirati kreiranje javnih politika koje će omogućiti trajnu finansijsku osnovu za djelovanje, održivost i nezavisnost nevladinog sektora u BiH, jedan je od zaključaka regionalne konferencije "Izazovi i perspektive razvoja nevladinog sektora u BiH", koja je održana danas u Sarajevu.
Organizirali su je Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), uz učešće oko stotinu predstavnika vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, međunarodnih organizacija u BiH te gostiju iz Hrvatske i Mađarske.

Cilj je bio otvaranje javne debate o stvaranju stabilnih i trajnih politika finansiranja nevladinog sektora u BiH čija je misija zaštita interesa građana i civilnog društva te upoznavanje o praksama iz regiona i jugoistočne Evrope.

Projekt menadžer CCI-a Adis Arapović kazao je predstavnicima medija da se nevladin sektor u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH želi fokusirati na dva primarna izvora finansiranja – igre na sreću te poreznu politiku.

On je napomenuo da je Republika Srpska već donijela Zakon o igrama na sreću, što još nije učinjeno u Federaciji BiH. Očekuje se da bi se dio od prihoda igara na sreću mogao usmjeriti na djelovanje nevladinog sektora te drugih humanitarnih i organizacija civilnog društva.

To se također odnosi i na poreznu politiku, jer bi dio od obaveznog poreza mogao biti usmjeren u iste svrhe. Arapović naglašava da se danas veliki dio organizacija civilnog društva finansira najvećim dijelom iz međunarodnih izvora.

Predstavnik CPCD-a Slaviša Prorok smatra da jačanje nevladinog sektora u BiH predstavlja pravi ispit demokratije, što je praksa u svim evropskim zemljama.

Podsjetio je na sporazum koji je Vijeće ministara BiH s ovim sektorom potpisalo prošle godine. Njime je Vijeće ministara preuzelo obavezu da će sva sredstva namijenjena NVO sektoru u BiH sa svih nivoa vlasti biti transparentna i precizirana zakonom, uz kvalitetno definirane kriterije njihove raspodjele.

Upravo je netransparentno usmjeravanje sredstava za NVO sektor u BiH istaknuto kao jedan od najvećih problema. Tako je u prošloj godini 110 miliona KM sa svih nivoa bh. vlasti usmjeren u te svrhe, a 25 miliona je dodijeljeno različitim organizacijama bez provedene tenderske procedure.

Mladen Ivanović iz Saveza gradova i općina u Hrvatskoj mišljenja je da najveću kočnicu u razvoju NVO sektora u BiH predstavlja državna administracija te komplicirano državno uređenje. Stoga je u Hrvatskoj pitanje finansiranja tog sektora riješeno mnogo lakše, zbog čega se već odavno prešlo na rješavanje sofisticiranijih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: