Kod Prijedora
21

Održana komemoracija u Trnoplju u znak sjećanja na žrtve logora

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka danas je održana komemoracija u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama bivšeg koncentracionog logora Trnopolje, kod Prijedora.

Predsjednik tog saveza i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović kaže da je po evidencijama Haškog tribunala, kao i nekim presudama, kroz logor Trnopolje prošlo oko 23.000 civila, prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a najveći broj njih su bili žene i djeca.

Taj logor je, naglašava, naveden u brojnim domaćim i stranim procesima zbog maltretiranja i ubijanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru.

"Trnopolje je tretirano u više procesa koji su vođeni za ratne zločine na prostoru bh.entiteta RS, u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić...u Haškom tribunalu, kao i u presudama i procesima koji su vođeni za počinioce ratnih zločina u Prijedoru", pojasnio je Duratović novinarima u Prijedoru.

Iz Trnoplja je veliki broj logoraša izveden i ubijen u neposrednoj blizini logora, a najveća grupa je strijeljana na Korićanskim stijenama, na Vlašiću.

Mjesto bivšeg logora Trnopolje još uvijek je neobilježeno.

"Gradske vlasti još uvijek nisu izdale odobrenje, iako je zahtjev podnesen prije nekoliko godina", rekao je Duratović i napomenuo da su od nadležnih u Prijedoru čuli opravdanje da je društveni dom još uvijek u fazi rekonstrukcije i nije im predat na korištenje.

Smatra da je to samo izgovor.

Ranije je također ukazivao da u Prijedoru danas ništa ne podsjeća na 3.000 ubijenih te da je u logoru Trnopolje izgrađen spomenik poginulim borcima vojske RS-a, a u prostorijama gdje su logoraši ubijani, žene i djevojčice silovane, nalaze se i fotografije poginulih boraca koji nisu iz Trnopolja...