Zenica
33

Održana komemoracija Ezheru Arnautoviću: Napravio je velike promjene i time nas zadužio

Piše: E. M.
Detalj sa komemoracije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Gradske uprave Zenica porodica, prijatelji i radne kolege prisustvovali su komemorativnom skupu Ezheru Arnautoviću koji je preminuo jučer u 92. godini. Istaknuto je da će njegova djela i u budućnosti govoriti koliki je čovjek bio.

Arnautović je bio jedinstvena osoba, ne samo u Zenici već i u Novom Travniku i Travniku gdje je obavljao funkciju načelnika. Zenicom je upravljao u periodu od 1960 - 1965. godine kada je ovaj grad doživio svoj procvat. Od radničke kasabe u tim godinama Zenica je postajala grad s modernim zgradama, gradskim bazenom, saobraćajnicama čime joj je u potpunosti promijenjen identitet.

Prisutnima se obratio Ibrahim Šišić koji je kazao kako je u svojoj prošlosti o Arnautoviću čuo samo riječi hvale.

"Bilo je dugih razgovora, ali oni nisu odredili moj današnji stav. Nekada vam je dovoljan jedan susret da prepoznate o kakvoj se osobi radi, a Ezo je bio takav. Otvarao je srca ljudi i pri jednom susretu. Plijenio je svojom dobrotom, inteligencijom, harizmom i spremnošću, da sluša i da ponudi dobar i besprijekorno vrijedan savjet", kazao je Šišić te dodao da je bio legenda u najboljem značenju.

"Čovjek nije ono što govori već šta ostavi iza sebe za buduće generacije. Ezin miraz državi je ogroman i teško ćemo naći načina da mu se odužimo", dodao je Šišić.

O Ezinoj dobroti kao radnom kolegi i prijatelju govorio je i načelnik Novog Travnika Refik Lendo.

"Danas ne tuguje samo Zenica, već i Travnik i Novi Travnik. Ja sam s Ezom bio vezan dugo vremena jer je bio prijatelj naše porodice, a svakodnevno smo radili od 1993. godine. Zadnji put kada je dolazio podvlačio mi je neke stvari i govorio kako je u ono vrijeme napravio regulacioni plan i napravio sve zgrade. Zbog njegovog doprinosa ovim gradovima danas tuguju Travnik, Novi Travnik i Zenica", zaključio je Lendo.

Komemoraciji su prisustvovali bivši načelnici Zenice te sadašnji načelnici Općine Travnik i Novi Travnik, dok je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio telegram saučešća.

Dženaza Ezheru Ezi Arnautoviću bit će klanjana danas poslije ikindije namaza ispred Čaršijske džamije u 16:15 sati.

Vezani članci