BiH
0

Održana javna rasprava "Religija pojedinca:privatno ili javno pitanje"

FENA
Javna rasprava na temu "Religija pojedinca: privatno ili javno pitanje" koju su organizirali Mostarski regionalni centar i Centar za međureligijski dijalog Međunarodnog foruma Bosna održana je večeras u mostarskom hotelu Ero.

Tom prigodom bilo je riječi o religiji kao o jednom važnom društvenom faktoru, te o religijskim odnosima u BiH i drugim postkomunističkim zemljama, kada su u pitanju religija i civilno društvo.

U izjavi za Fenu urednik religijskog programa BH Radija 1 i jedan od uvodničara javne rasprave Marko Antonio Brkić je kazao kako danas u suvremenom svijetu religija čini društveni faktor koji je nezaobilazan i bez kojeg se ne mogu promatrati međusobni odnosi među ljudima.

"Religioznost pojedinca je ili institucionalna s obzirom na zajednice u kojima se danas nalazi većina religioznih građana ili je do neke granice modificirana ili preustrojena u neku vlastitu osobne religioznost. Osobna religioznost ukoliko ne implicira do neke društvene obveze ili prava može ostati privatna ali ako implicira društvena prava i obveze ona mora biti javna stvar",kazao je Brkić.

Govoreći o odnosima između religijskih tradicija u BiH Brkić je kazao kako su oni višestruki.

"Na institucionalnoj razini odnosi između religioznih tradicija među vjerskim službenicima i višim svećenstvom su nedovoljno jasni. Što se tiče odnosa između pripadnika religioznih zajednica u svakodnevnom životu možemo navesti primjere kako vlastita religija ili religijsko iskustvo služi kao poticaj za upoznavanje i približavanje drugome i različitome", kazao je Brkić.