BiH
0

Održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH

FENA
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizirala je danas u Sarajevu javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Komisije Sadik Bahtić je podsjetio da je Komisija zaključila da treba organizirati javnu raspravu pošto se radi o veoma važnom zakonu i treba ga dobro pripremiti.

Željela su se od učesnika čuti iskustva i problemi na koje su institucije nailazile u dosadašnjoj primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH te doći do što većeg broja prijedloga za poboljšanje teksta zakona. Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici releventnih institucija koje se susreću s ovim zakonom, a koji su danas iznijeli svoje mišljenje, prijedloge i sugestije o predloženim rješenjima.

„Mi ćemo to pretočiti u zaključke koje ćemo uputiti Vijeću ministara BiH, jer je ono predložilo izmjene i dopune zakona gdje se mijenja maltene 50 posto članova. Želimo da dobijemo jedan jednostavniji zakon, koji će biti primjenjiv za potrebe BiH. Znamo da je sadašnji zakon usaglašen s evropskom direktivom, međutim, nije dobar i u nekim stvarima je dosta strožiji od evropskog“, kazao je Bahtić dodajući da su im svi koji se susreću s ovim zakonom sugerirali da se nešto mora mijenjati.

„Danas se čulo mnogo prijedloga sve u cilju da se olakša rad, jer sadašnji zakon koči život i utječe na ukupno poslovanje javnih preduzeća i javnih ustanova“, kazao je Bahtić.