Općina Centar
0

Održana inkluzivna radionica u prvoj dječijoj kuhinji i edukacionom centru "Alden S. 46"

V. K.
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i vijećnik Općinskog vijeća Sulejman Haljevac učestvovali su jučer u inkluzivnoj radionici u prostorijama Udruženja za pomoć i edukaciju "Alden S. 46".

Učesnici radionice osim članova Udruženja bili su i štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Radionici je prisustvovao i direktor Zavoda Samir Suljagić. Cilj radionice je inkluzija i socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju.

Načelnik Mandić je naglasio da Općina Centar svesrdno pruža podršku projektima koji imaju za cilj integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju u društvo.

"Kada su u pitanju djeca uvijek smo tu da pružimo podršku i budemo partner u realizaciju projekata. Slogan nas u Općini Centar je da smo otvoreni za svu našu djecu", poručio je Mandić.

Da podsjetimo, prošle godine u septembru u Ulici Sutjeska broj 18 otvorena je prva dječija vesela kuhinja i edukacioni centar u organizaciji Udruženja za pomoć i edukaciju "Alden S. 46". Općina Centar dodijelila je Udruženju u zakup poslovne prostorije na dvije godine po povoljnim uslovima.

Dženita Salispahić, predsjednica Skupštine Udruženja "Alden S. 46" zahvalila se načelniku Mandiću na posjeti.

"Udruženje trenutno broji 55 korisnika. Naši članovi su djeca koja dolaze iz socijalne kategorije, djeca bez roditelja. Sva djeca koja dođu u ovaj centar imaju po jedan topli obrok i svu potrebnu edukaciju, od pomaganja naših volontera u obavljanju školskih obaveza, do raznih sekcija. Također imamo i psihologa u udruženju koji aktivno radi sa djecom. Danas su sa našim korisnicima na radionici i djeca iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Riječ je o inkluzivnoj kreativnoj radionici. Hvala načelniku Mandiću na posjeti, mnogo nam ovo znači. Udruženje se nalazi u prostorijama Općine Centar, i koristim priliku da se zahvalim načelniku Mandiću i Općini Centar na ustupljenim prostorijama koje svakodnevno koristimo", kazala je Bukvić Nadžija, sekretarka Udruženja.

Udruženje za pomoć i edukaciju "Alden S. 46" je osnovano u čast tragično stradalog Aldena Salispahića, instruktora vožnje, koji je tragično stradao u saobraćajno nesreći 2018. godine u 24. godini života.