Sarajevo
0

Održana Druga konfrencija ministara pravde u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana Druga konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i predsjednika pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Konferenciji, čiji je cilj koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa, u sektoru pravde u BiH prisustvovali su ministri i predstavnici 13 ministarstava pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine i predsjednica Pravosudne komisije Brčko Distrikta.

Zajednički rad učesnika konfrencije fokusirao se na provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, kao sveobuhvatnog plana budućeg razvoja sektora pravde, koji su usvojili Savjet ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH. Razmotreni su izvještaji o dosadašnjim rezultatima rada funkcionalnih radnih grupa za provođenje Strategije, te date preporuke za preovladavanje uočenih nedostataka u realizaciji planiranih reformskih mjera.

U prvih pet mjeseci implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH, u potpunosti ili djelimično su realizovane 32 aktivnosti, te započet rad na oko stotinu reformskih aktivnosti. U proteklom periodu pokrenuta je informatizacija sudova i tužilaštava, sačinjen je prijedlog za rješavanje komunalnih predmeta, te izvršena analiza ažurnosti predmeta u tužilaštvima.

Na snagu su stupile izmjene Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kojima se između ostalog dodatno unaprjeđuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama, te uvode evropski standardi zatvorskog sistema.

Usvojeni su kantonalni i zakon Republike Srpske o besplatnoj pravnoj pomoći i pripremljen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći BiH, te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Ovim zakonom će se između ostalog stvoriti uslovi za upostavljanje jedinstvene krivične evidencije za državljane Bosne i Hercegovine osuđene u inostranstvu.

Preduzete su mjere za unaprjeđenje ekonomskog razvoja kroz promociju i unaprjeđenje sistema alternativnog rješavanja privrednih sporova i zemljišnu administraciju.

Učesnici konferencije su dali punu podršku uspostavljanju zajedničkog donatorskog fonda iz koga će se finansirati realizacija aktivnosti definisanih u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH.

Izraženo je i čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave, te da se dodatno intenzivira učešće institucija sektora pravde u BiH u realizaciji usaglašenih ciljeva, saopćilo je Ministarstvo pravde BiH.