{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održana Druga konfrencija ministara pravde u BiH

F
29.5.2009. u 19:16
0
0
Održana Druga konfrencija ministara pravde u BiH
0
Održana Druga konfrencija ministara pravde u BiH
Foto: Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu održana Druga konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i predsjednika pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.
Konferenciji, čiji je cilj koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa, u sektoru pravde u BiH prisustvovali su ministri i predstavnici 13 ministarstava pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine i predsjednica Pravosudne komisije Brčko Distrikta.

Zajednički rad učesnika konfrencije fokusirao se na provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, kao sveobuhvatnog plana budućeg razvoja sektora pravde, koji su usvojili Savjet ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH. Razmotreni su izvještaji o dosadašnjim rezultatima rada funkcionalnih radnih grupa za provođenje Strategije, te date preporuke za preovladavanje uočenih nedostataka u realizaciji planiranih reformskih mjera.

U prvih pet mjeseci implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH, u potpunosti ili djelimično su realizovane 32 aktivnosti, te započet rad na oko stotinu reformskih aktivnosti. U proteklom periodu pokrenuta je informatizacija sudova i tužilaštava, sačinjen je prijedlog za rješavanje komunalnih predmeta, te izvršena analiza ažurnosti predmeta u tužilaštvima.

Na snagu su stupile izmjene Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kojima se između ostalog dodatno unaprjeđuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama, te uvode evropski standardi zatvorskog sistema.

Usvojeni su kantonalni i zakon Republike Srpske o besplatnoj pravnoj pomoći i pripremljen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći BiH, te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Ovim zakonom će se između ostalog stvoriti uslovi za upostavljanje jedinstvene krivične evidencije za državljane Bosne i Hercegovine osuđene u inostranstvu.

Preduzete su mjere za unaprjeđenje ekonomskog razvoja kroz promociju i unaprjeđenje sistema alternativnog rješavanja privrednih sporova i zemljišnu administraciju.

Učesnici konferencije su dali punu podršku uspostavljanju zajedničkog donatorskog fonda iz koga će se finansirati realizacija aktivnosti definisanih u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH.

Izraženo je i čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave, te da se dodatno intenzivira učešće institucija sektora pravde u BiH u realizaciji usaglašenih ciljeva, saopćilo je Ministarstvo pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: