Banja Luka
0

Održana ceremonija otvaranja vježbe "Združeni napor 2009"

FENA
U kasarni "Kozara" u Banjoj Luci danas je održana ceremonija otvaranja vježbe "Združeni napor 2009", koju organiziraju Američke komande za Evropu (US EUCOM) i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Vojni ataše SAD-a za BiH Michael Schleicher je, čestitajući BiH i OSBiH na uspješnim pripremama ove vježbe, istaknuo da je i ova aktivnost stvarni indikator profesionalizma, posvećenosti i želje OSBiH da savladaju sve izazove koji su potrebni za euroatlanske integracije.

Cilj vježbe, koja će trajati do 17. septembra, jest testiranje interoperabilnosti i kompatibilnosti telekomunikacijskih sistema zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir (PfP).

Na vježbi će učestvovati oko 500 vojnika iz 16 zemalja NATO-a i oko 150 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Vojni ataše SAD-a je, obraćajući se učesnicima vježbe, ukazao da je ona i mnogo više od toga, jer samo njihovo prisustvo na ovim prostorima označava veliko dostignuće u historiji OSBiH.

„To se znak onoga što je moguće ako se koncentriramo i radimo na onome što su naši zajednički ciljevi i ako se fokusiramo na ono što imamo zajedničko, a ne ono što nas razdvaja. SAD su ponosne na vaš rad, rad sa OSBiH, i radujemo se kontinuiranoj saradnji koja će pomoći da razvijete vojne snage koje su sposobne za susretanje sa izazovima u 21. vijeku“, rekao je Schleicher i dodao da je operacija „Združeni napor“ bitan korak u tom smjeru.

Na kraju je izrazio nadu da će vježba doprinijeti većem angažmanu i jačim vezama između SAD-a i OSBiH.

Rukovodilac svih aktivnosti u realizaciji ove vježbe u BiH, brigadni general OSBiH Dragan Vuković rekao je u svom obraćanju na otvaranju vježbe „Združeni napor 2009“ da se, u skladu sa odlukama Predsjedništva naše zemlje, koja teži uključenju u NATO, pristupilo pripremama za njeno izvođenje, te da ga raduje da su među učesnicima i predstavnici država zemalja članica PfP-a koje također žele da postanu članice Alijanse kao i naša zemlja.

„Uvidjeli smo da izvođenje ove vježbe daje svima nama mogućnost da se bolje upoznamo, radimo kao vojnici i zajednički rješavamo sve zadatke koji se pred nas postave“, rekao je Vuković i ukazao da je za vojnike veoma bitna komunikacija i veza, te razumijevanje i stoga ova vježba ima značajnu težinu.

Vuković je istaknuo i da je ovo prilika da se vojnici OSBiH edukuju i upoznaju sa savremenim komunikacijskim tokovima te najnovijim uređajima iz te oblasti.

"Očekujemo da će se stvoriti i jedna pozitivna slika o ovim prostorima, te o nama kao domaćinima", dodao je on i najavio i mnogobrojne posjete delegacija i pojedinih zvaničnika tokom održavanja ove vježbe, između ostalog i iz tri zemlje susjeda BiH - Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Prenio je i pozdrave učesnicima uime ministra odbrane i načelnika Združenog štaba OSBiH, te svih pripadnika OSBiH.

Glavni dio vježbe će se odvijati na lokaciji kasarne "Kozara", a vježba će se istovremeno održavati u Danskoj i Holandiji, gdje će također biti smješten dio snaga iz NATO-a i članica "Partnerstva za mir".

Inače, vojnici učesnici vježbe su već desetak dana u Banjoj Luci, Kasarni "Kozara", a, kako je rečeno, kretat će se gradom u civilu.