{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan Ujediniteljski sabor HSS-a BiH i NHI-a

F
30.9.2007. u 14:59
0
0
Održan Ujediniteljski sabor HSS-a BiH i NHI-a
0
Održan Ujediniteljski sabor HSS-a BiH i NHI-a
Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSSBiH) i Nova hrvatska inicijativa (NHI) ubuduće će djelovati kao jedinstven politički subjekt na političkoj sceni BiH i nositi naziv "HSSBiH-NHI".
Odluka o ujedinjenju ove dvije, programski i po političkoj orijentaciji i filozofiji bliske stranke, donijeta je danas na Ujediniteljskom saboru, održanom u Sarajevu.

Za predsjednika HSSBiH-NHI izabran je dosadašnji predsjednik HSS-a BiH prof. dr. Marko Tadić, a za predsjednika Glavnog odbora Stranke Krešimir Zubak, dosadašnji predsjednik NHI-a.

Na Ujediniteljskom saboru izabrani su Glavni odbor udružene stranke u čijem će sastavu djelovati 72 člana, te Predsjedništvo Stranke. Za glavnog tajnika izabran je Siniša Stažić.

HSSBiH-NHI će na prvom redovnom saboru usvojiti statut, političku platformu i ostale odluke neophodne za funkcioniranje.

Predsjednik HSSBiH-NHI Marko Tadić istaknuo je kako pred udruženom strankom stoje velike obaveze, posebno na planu predstojećih ustavnih promjena u BiH, ističući dosadašnji konstruktivan doprinos usvajanju "kreševske deklaracije" kojom su definirana načela ustavne reforme u BiH, odnosno stav stranaka s hrvatskim predznakom spram tog pitanja.

Među velike stranačke zadaće uvrstio je i nastup na narednim lokalnim izborima u BiH, izražavajući očekivanje da će
HSSBiH-NHI biti najjača ili među dvije najjače stranke s hrvatskim predznakom.

U tom kontekstu, najavio je "bitku za Hercegovinu", uz ocjenu kako se ne može desiti da HSS-a nema tamo gdje je nekada bio najjači.

Poruke sličnog sadržaja uputio je i predsjednik GO Stranke Krešimir Zubak, istaknuvši neophodnost zaustavljanja trenda marginiliziranja Hrvata kada je riječ o donošenju odluka važnih za budućnost BiH.

Kazao je kako će integriranje dviju stranaka doprinijeti afirmiranju interesa svih Hrvata u BiH, uključujući i one koji žive na području srednje Bosne, Sarajeva, Posavine i RS-a, te uzrazio uvjerenje da će ovaj korak imati pozitivnog odjeka na političkoj sceni u BiH, ali i u krugu stranaka s hrvatskim predznakom

Čelnici HSSBiH-NHI-a vjeruju da će njihov primjer slijediti i ostali, te smatraju apsurdnom činjenicu da među bh. Hrvatima postoji 18 političkih stranaka na 150.000 glasača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: