BiH
0

Održan svečani sat za studente prve godine FPN-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Početak nove akademske godine 2008./2009. Fakultet političkih nauka u Sarajevu (FPN) obilježio je danas svečanim satom za studente prve godine ove visokoškolske ustanove.

Studentski život četvrtoj generaciji koja će studirati po bolonjskom procesu čestitali su dekan prof. dr. Mirko Pejanović, prodekan za nastavu prof. dr. Asim Mujkić i akademik Vladimir Premec.

"Vaša generacija će imati sreće da svoj radni vijek provede na evropskom tržištu, a studij po bolonjskom modelu vas uvodi u cjeloživotno učenje i u evropsku zajednicu znanja“, riječi su dekana Pejanovića.

Naglasio je da sadašnji menadžment FPN-a svoje znanje i energiju fokusira na strateški cilj Univerziteta u Sarajevu - postići evropske standarde u oblasti visokog obrazovanja i postati ravnopravna članica evropske akademske zajednice, evropske zajednice znanja. Studente je pozvao da uče kako bi stekli znanje za evropsko tržište, a ne da se zadovoljavaju dostizanjem prolazne ocjene.

Prodekan Mujkić je poručio studentima da je pred njima "jedna od najljepših životnih avantura, a to je – avantura studiranja“, te da će oni značaj studiranja spoznati kako budu odmicali u životu.

Akademik Premec je podsjetio da je obrazovanje proces u odgoju kojemu su još stari Grci davali značenje i temeljne važnosti prema čovjeku, pri čemu je ukazao na "mučeničku nomenklaturu“ srednjovjekovnih univerziteta, sve do danas.

Specijalni gost "svečanog sata“ bila je glavna i odgovorna urednica magazina Dani Vildana Selimbegović, nekadašnja studentica FPN-a.

Ona je studentima zaželjela puno sreće i puno čitanja, a uspjeh će, naglasila je, sam doći.

"Moramo čitati, čitati i čitati i još više od toga - pitati, pitati i pitati, što se posebno odnosi na žurnaliste“, kazala je Selimbegović.

Studentima su predstavljeni voditelji studijskih odsjeka. Zajednički su prvi radni dan započeli u pet učionica koje su renovirane tokom ljeta i sadrže instaliranu informatičku infrastrukturu i novi namještaj.

Fakultet političkih nauka u Sarajevu započeo je rad 1961. godine. U proteklim decenijama razvio je studije u pet naučnih oblasti: politologija, sociologija, žurnalistika, socijalni rad te sigurnosne i mirovne studije.