BiH
0

Održan štrajk upozorenja u školama HNK-a

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
U svim osnovnim i srednjim školana na području Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održan jednosatni štrajk upozorenja jer kantonalna Vlada nije povukla odluku o smanjenju plate svim korisnicima proračuna za 15 posto.

"Mi ne tražimo povećanje plate za 1 posto, ali nećemo dozvoliti ni 1 posto da nam se plata umanji", istakao je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku Slavko Lauš.

Pošto prosvjetare nije primio premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Boras slijedeći korak je dvosatni štrajk upozorenja i protest ispred kantonalne Vlade. Po riječima predsjednika Sindikata srednjih škola HNŽ-a koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josipa Milića, najvjerojatnije će se taj protest održati 30. marta.

Milić ističe kako uvođenjem nameta, poreza na platu te najave kako će se uvesti i porez na topli obrok i prijevoz, ljudi neće moći preživjeti.

"Kada se sve oduzme i sabere ispada da smo mi njima dužni platiti za ovaj posao što mi radimo", istaknuo je Milić.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a koji nastavu izvode na bosanskom jeziku Omer Mičijević naveo je nekoliko mogućnosti koje Vlada može poduzeti kako bi se ublažila ekonomska kriza.

"Smanjenje plate premijeru i predsjedniku Skupštine na dvije i pol prosječne plate u kantonu, također smanjenje plate ministrima na dvije prosječne plate, pomoćnicima i savjetnicima na jednu i pol prosječnu platu. Ukidanje naknada za odvojeni život, za rad u povjerenstvima i odborima, ukidanje Zakona o pravima izabranim zastupnicima u Skupštini te da im se samo isplate dnevnice za sjednice koje održe. Da se ukinu mobiteli i vozni park te da se inspekcijska služba plaća na osnovu učinka", naveo je Mičijević.