Traže bolje uslove
9

Održan štrajk upozorenja na Aerodromu Mostar, radnici poručili da su spremni ugroziti sezonu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Radnici Aerodroma Mostar organizirali su jednosatni štrajk upozorenja te upozorili na svoje teško finansijsko stanje. Zaprijetili su i generalnim štrajkom koji bi mogao ugroziti nove letove čiji je početak planiran u narednom mjesecu.

Darko Buntić, predsjednik Sindikata Aerodroma Mostar, kazao je da je glavni razlog za današnji štrajk finansijska situacija uposlenika čije su plaće za 300 KM manje u posljednjih godinu dana.

"Ovi radnici rade prvu, drugu i treću smjenu, znači nema smjena, stalno su na poslu. Plati se samo prva smjena, ništa drugo, ni vikend, ni noćni rad. Bilo koji zahtjev koji je iznesen upravi je odbijen. Olako nas shvataju, ali mi idemo do kraja", kazao je Buntić.

Buntić je kazao kako su spremni i na generalni štrajk, ali se nada da će njihovi uslovi biti ispunjeni te da neće trpjeti nova sezona koja starta narednog mjeseca.

"Ako treba trpjet će i sezona, ali naši zahtjevi se trebaju ispuniti", kazao je Buntić, naglasivši da su dobili podršku Unije nezavisnih sindikata FBiH, kao i kolega sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Buntić je pojasnio i da su, pored toga što nije bilo redovnih linija, smjene odrađivane, a da su radnici bili na stalnoj dispoziciji te da prema novom rasporedu za novu sezonu nemaju nijedan slobodan dan.

"Priča se na portalima da imamo plate po dvije hiljade marka, što nije tačno. Priča se da imamo nekih privlegija, ništa od toga nije tačno, javnost to treba znati", zaključio je Buntić.

Zahtjevi uposlenika obuhvataju povrat "otetog" dijela plate, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o Kolektivnom ugovoru i njegovo potpisivanje, plaćanje vremena pripravnosti i da se bilo kakva naknada ne isplaćuje u gotovini. Romeo Biokšić, potpredsjednik Unije nazavisnih sindikata Federacije BiH, bio je prisutan štrajku upozorenja te prenio podršku uposlenicima u borbi za svoje zahtjeve.

"Pozivamo upravu da sa sindikatom sjedne za pregovarački stol i riješe sve sporne stvari te realiziraju pitanje kolektivnog ugovora", kazao je Biokšić.

Direktor Aerodroma Mostar, Marin Raspudić, prisutnim novinarima pojasnio je poziciju uprave u ovom trenutku.

"Štrajkovima se ništa ne dobija. Mi smo razgovarali sa ranijim predstavnikom Sindikata Mladenom Tabakom, na zahtjeve smo odgovorili. Predsjednik sindikata je prihvatio naš odgovor, ali pojedini radnici nisu. Mi ćemo u skladu s našim mogućnostim ispuniti zahtjeve uposlenika, ali ovo sigurno nije dobar trenutak pred dolazak Eurowingsa i Croatia Airlinesa", kazao je Raspudić, naglasivši i personalne promjene u rukovodstvu sindikata.

Raspudić je kazao da su pregovori rješenje, a ne štrajk, da su svi uradili mnog posla da dovedu aviokompanije u Mostar, a da se sada šalje pogrešna poruka. Prepreka razvoju Aerodroma Mostar je nepostojanje Gradskog vijeća, što onemogućava pronalazak strateškog partnera i eventualna ulaganja.

Aerodrom Mostar ima 55 radnika, od toga pet na određeno vrijeme, a naporima svih nivoa vlast nastojat će se izmiriti obaveza prema radnicima.

"Uposlenici imaju redovne plaće, redovnu uplatu doprinosa, topli obrok, prvoz. Treba se neko zapitati ko danas to u Mostaru ima. Bojim se da je ovo nešto drugo" kazao je na kraju Raspudić.