Sarajevo
0

Održan štrajk upozorenja 24 granska sindikata

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zbog Interventnog zakona kojim je Vlada Federacije predvidjela smanjenje plata budžetskim korisnicima za deset odsto, 24 granska sindikata u Federaciji održali su danas od 10.00 do 12.00 sati štrajk upozorenja.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Edhem Biber poručio je da se ovim štrajkom, vlasti žele upozoriti da se ne mogu igrati elementarnim pravima radnikima urušavanjem Zakona o radu i svih opštih kolektivnih ugovora.

Biber je najavio da će se, kada ovaj zakon bude usvajan, radnici okupiti ispred zgrade Parlamenta Federacije, te da će, ako bude usvojen, desetine hiljada radnika izaći na masovne proteste u Sarajevu, što će, kako je naveo, biti konačan obračun sa ovom vlašću, prenose federalni mediji.

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Saliha Hruščice, štrajk upozorenja koji je predviđen da traje do 10. jula, staviće se u stanje mirovanja kada krenu pregovori sa Vladom FBiH.

Hruščica smatra da je za trenutnu situaciju isključivi krivac Vlada FBiH , koja uštede nije napravila tamo gdje su se mogle napraviti, kao i da nije provela mjere koje su sindikati predlagali te prekinuli svaki dijalog sa njima.