Sarajevo
0

Održan skup posvećen uspostavi fonda za socijalno uključivanje u BiH

FENA
"Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini" tema je okruglog stola održanog danas u Sarajevu u organizaciji Nezavisnog biroa za humanitarna pitanja (IBHI).

IBHI je i pokrenuo inicijativu za uspostavu Fondacije, a cilj skupa je iznaći praktično rješenje za poboljšanje i jačanje položaja i uloge nevladinih organizacija u BiH.

Učesnicima su prezentirana i dva razvojna dokumenta – Strategija razvoja BiH od 2008. do 2013. godine te Strategija socijalne uključenosti.

Direktor IBHI-a BiH Žarko Papić kazao je da je namjera kroz proces konsultacija nevladinog sektora i javnih institucija doći do profila institucije koja bi podržavala finansijski i na druge načine nevladin sektor u kontekstu socijalnog uključivanja.

On podcrtava da socijalno uključivanje podrazumijeva potpuno drugačiji koncept socijalne politike, što je filozofija EU. Stoga Fondacija može biti važan instrument podrške implementaciji Strategije socijalne uključenosti, koja bi trebala biti usvojena početkom iduće godine.

"Za socijalno uključivanje su organizacije civilnog društva i nevladine organizacije veoma važne. Kada okupite ljude oko nekog općeg cilja na nivou općine, kantona ili države, to znači da ih uključujete", ističe Papić.

Naglašava da se Fondacijom pokušava ostvariti fokus kako bi se donatorska sredstva angažirala usmjereno, a ne kao što je do sada bio slučaj na različite načine i pravce. Time bi se pokušala povećati i sredstva iz domaćeg budžeta za nevladin sektor.

Prezentirana Analiza izdvajanja vladinog sektora za nevladin sektor u BiH za 2007. godinu pokazuje da je u toj godini sa svih nivoa vlasti nevladinim organizacijama po raznim kategorijama dodijeljeno 107 miliona KM. Najveći iznos dodijeljen je iz općinskih budžeta.

Pomoćnica direktora Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Azemina Vuković ističe da se Strategija socijalne uključenosti prvi put priprema u BiH. Njen je cilj što više građana uključiti u društvena zbivanja. Prema indeksu socijalne isključenosti za 2006. godinu procent isključenih u BiH iznosio je 50,32 posto.

"Postoji vrlo direktna veza između isključenosti i siromaštva, a prema posljednjim pokazateljima iz 2004. godine 17,8 posto stanovnika je siromašno, a oko 30 posto je vrlo blizu linije siromaštva. Iz toga je i vidljiva direktna veza sa pomenutim postotkom od 50 posto socijalne isključenosti", naglasila je.

Održavanje skupa finansijski su podržali Švicarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Fond otvoreno društvo BiH.