Značajnost komunikacije
0

Održan seminar "Kultura dijaloga i rod u jeziku"

Klix.ba
Foto: FENA/Harun Muminović
Foto: FENA/Harun Muminović
Seminar "Kultura dijalog i rod u jeziku" koji je danas počeo Sarajevu, okupio je učitelje, nastavnike i profesore bosanskog jezika i književnosti. Za učesnike pomenuti seminar je prilika za promociju kulture, dijaloga i rodnih odnosa.

Podršku skupu pružilo je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, jer smatraju da jezik, komunikacija nikada nije bila važnija nego što je to danas.

Posebno što je to, kako je kazala zamjenica tog ministarstva Azmira Ljubović, prvi susret uživo nastavnika jezika u Kantonu Sarajevo nakon više od godinu dana, zbog pandemije koronavirusa.

"Danas smo napravili iskorak u razumijevanju ljudskosti, odnosno, potrebe za dijalogom, jer ne postoji demokratično društvo koje neće uspostaviti komunikacijski kanal u okviru tih dijaloga i svega što za sobom dijalog nosi", rekla je Ljubović.

Resorno ministarstvo, dodala je, podržava napore profesora, nastavnika, osnovnih i srednjih škola, fakulteta i udruženja, u pokušaju da daju novi kvalitet u komunikaciji, "kako bismo prevazišli sve probleme koji su se nametnuli zbog pandemije koronavirusa, ali i ostalih koji su potrebni za prosperitet i razvoj društva".

Organizatori seminara su Bosansko filološko društvo i Fondacija "Heinrich Boll". Kako je najavljeno, seminar će biti održan i 29. maja također u Sarajevu.