BiH
0

Održan seminar iz intenzivne medicine

Sarajevo-x.com
Višnja Mijatović
Višnja Mijatović
Na inicijativu francuskog ljekara Guillaumea Thierya, specijaliste intenzivne medicine, uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u organizaciji Udruženja intenzivne medicine Bosne i Hercegovine i Udruženja Medecine France Bosnie-Herzegovine održan je u četvrtak 27. i petak 28. novembra u hotelu Saray Seminar iz intenzivne medicine.

Seminaru je prisustvovalo 120 ljekara iz Tuzle, Mostara, Banja Luke, Zenice, Novog Sada i drugih gradova regije. Ovaj seminar je organizovan uz podršku gospođe Maryse Berniau, ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Udruženje intenzivne medicine Bosne i Hercegovine osnovano je 2006. godine s idejom ostvarivanja razmjene informacija, znanja i iskustva u ovoj oblasti. Cilj ovog udruženja je osnivanje mreže svih intenzivista u našoj regiji, kao i edukacija ljekara u ovoj disciplini. U narednom periodu će udruženje organizovati seminare dvaput godišnje. Svaki seminar će biti posvećen jednoj specifičnoj temi iz oblasti intenzivne medicinske terapije. Predavači će biti lokalni i međunarodni stručnjaci.

Udruženje Medecine France Bosnie-Herzegovine osnovano je prije deset godina na inicijativu gospodina Francoisa Cremieuxa, direktora najstarije i najprestižnije bolnice u Parizu Hotel Dieu, profesora Mauricea Collarda, neuropsihijatra iz Strasbourga i profesora neurologa Gillesa Guya.

Partner ovog projekta je Centar Andre Malraux, a vodi ga vrlo uspješno od samog početka gospođica Višnja Mijatović. Tokom ovih deset godina, ovo Udruženje je organizovalo na stotine edukativnih programa, razmjena ljekara i studenata, staževa i seminara u kliničkim centrima univerziteta u Angersu, Le Mansu, Parizu, Bordeauxu, Strasbourgu, Marseillu.