BiH
0

Održan sastanak premijera Mujića i Jerlagića

FENA
Premijer Tuzlanske županije Enes Mujić danas se u Tuzli susreo sa vršiteljem dužnosti direktora Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH Amerom Jerlagićem.

Tom je prigodom razgovarano o razvoju energetskog sektora u BiH, s akcentom na Tuzlansku županiju, planiranim investicijama u 2008. godini, razvoju prijenosne mreže,ekološkoj zaštiti, integraciji rudnika i priključenju povratničkih naselja na električnu mrežu.

"Razdoblje koje je iza nas bilo je razdoblje sanacije i rekonstrukcije elektroenergetskog sektora. Pred nama je razdoblje izgradnje i investicija", kazao je Jerlagić, te dodao da će zasigurno značajni dio predviđenih investicija od 170 milijuna KM planiranih za 2008. godinu, biti usmjeren u Tuzlansku županiju.

Kada je riječ o velikim investicijama, kao što je izgradnja lignitnog bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Jerlagić je istaknuo kako se očekuje da u ovoj godini bude kompletirana dokumentacija za izgradnju tog bloka.

Projekt čija će vrijednost biti nekoliko stotina milijuna maraka bit će realiziran najvjerojatnije po modelu zajedničkog ulaganja sa jednom njemačkom kompanijom. U međuvremenu bit će urađena sanacija bloka 6 TE Tuzla, čime će, kao i u slučaju bloka 5, biti učinjen značajan iskorak u ekološkoj zaštiti prostora, odnosno za deset puta bit će smanjena emisija štetnih čestica iz tog bloka.

Premijer Tuzlanske županije Mujić u razgovoru je istaknuo problem s kojim se suočava većina općina te županije, a to je nedovoljan kapacitet postojeće prijenosne mreže.

"To je kočnica razvoju. U posljednje vrijeme u niz općina radi se na otvaranju poslovnih zona i tu se sve češće suočavamo s ovim problemom", kazao je Mujić.

Jerlagić se složio sa tom konstatacijom istaknuvši da su svjesni potrebe da se osiguraju značajnija ulaganja u prijenosnu mrežu u Federacije BiH. Dodao je da je takav zahtjev je EP BiH već uputila prema Elektroprijenosu BiH.

Kada je u pitanju integracija rudnika i Elektroprivrede BiH, konstatirano je da je neophodno što prije uskladiti zakonski okvir koji će predvidjeti formiranje holdinga, u okviru kojeg će se realizirati taj plan.

Na pitanje premijera Mujića, može li se riješiti problem pojedinih povratničkih naselja u Tuzlanskoj županiji u kojima kuće povratnika nisu priključene na elektromrežu, Jerlagić je odgovorio da je s Ministarstvom za civilne poslove BiH ovih dana potpisan Memorandum o razumijevanju koji predviđa da sva povratnička naselja do 2011. godine budu priključena na elektromrežu.

"Mi ćemo to realizirati i u taj projekt investirati 40 milijuna konvertibilnih maraka. Procjene su da će na području Tuzlanskog kantona u okviru tog projekta biti investirano 6,5 milijuna konvertibilnih maraka", kazao je Jerlagić.

Premijer Mujić požalio se Jerlagiću što u organima upravljanja i rukovođenja Elektroprivredom BiH, unatoč tomu što se u toj županiji proizvodi 50 posto od ukupne energije u FBiH.

"Tuzlanska županija je jedan od glavnih motora ovog velikog i jednog od najvažnijih siustava u našoj zemlji. Upravo zbog toga u ovom trenutku nismo zadovoljni činjenicom što iz naše županije nema niti jednog predstavnika u organima upravljanja i rukovođenja EP BiH", istaknuo je premijer Mujić.

Jerlagić se složio s tim, istaknuvši da Tuzlanska županija ima izuzetne stručnjake u toj oblasti.

"Očekujem da će netko od predstavnika Tuzlanske županije biti izabran u Upravu EP BiH. Želimo dobru suradnju sa svim lokalnim zajednicama, i kada govorimo o sektoru energetike istu pažnju moraju imati sva područja u BiH", istaknuo Jerlagić.