BiH
0

Održan sastanak posvećen podršci održivom povratku u srednje Podrinje

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo bio je danas domaćin sastanka na kojem su predstavnici nevladine organizacije Centar za napredne studije prezentirali radnu verziju projekta "Podrška održivom povratku s fokusom na srednje Podrinje – uloga Vlade i institucija FBiH", saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Kebe.

Prezentirajući ovaj projekt, predstavnici Centra i partnerskih nevladinih organizacija kazali su da je federalna Vlada do sada učinila puno na rješavanju problema povratnika u Srebrenici, ali da je potreban još veći angažman na rješavanju povratničkih pitanja, osobito iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, te obrazovanja djece.

Zajednički zaključak sastanka, kojem su prisustvovali i ambasador Kliford Bond, izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu, te ministri zdravlja i izbjeglica u FBiH Safet Omerović i Edin Musić, jeste da je neophodno u najkraćem roku osigurati pokrivenost regije Srebrenica signalom javnog RTV servisa BiH i signalom GSM mreže BH Telekoma.

Prihvaćena je i inicijativa da se, najvjerovatnije u okviru federalnog Ministarstva za izbjeglice, otvori poseban ured koji bi povratnicima pružao besplatnu pravnu i administrativnu pomoć.

Federalni ministar zdravstva kazao je da povratnici imaju pravo na punu zdravstvenu zaštitu u RS-u te da mu je resorni ministar u RS-u potvrdio da nema diskriminacije u pružanju zdravstvenih usluga.

Ipak, ministar Omerović je kazao da povratnici imaju pravo da po svom ličnom izboru zdravstvenu zaštitu traže u kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Ambasador Bond je izrazio zadovoljstvo što je pokrenut dijalog između nevladinog sektora i predstavnika vlasti, jer će na takav način problemi povratnika biti brže i bolje rješavani.

Potpredsjednik Kebo je kazao da će federalna Vlada i dalje poduzimati sve da bi bio olakšan život povratnika, osobito u regiju Srebrenice u koju treba vratiti život dostojan čovjeka.