Mostar
0

Održan sastanak o zaštiti špilje Vjetrenice

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg danas se u Mostaru susreo sa Samirom Sunagićem, ministrom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona, i Andrijom Šimunovićem, načelnikom općine Ravno.

Sastanak je upriličen da bi se zajedničkim snagama pronašlo najbolje rješenje ne samo za revidiranje trenutnog statusa špilje Vjetrenica nego i razmotrile mogućnosti za sistemsku zaštitu tog bisera hercegovačkog krša, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nakon detaljne analize stanja na terenu i sagledavanja svih relevantnih dokumenata koji su izrađeni u novije vrijeme, a koji doprinose vrednovanju prirodnih i kulturoloških resursa prostora, ministri Herceg i Sunagić te načelnik Šimunović su, uvažavajući svu težinu problema koji su posljednjih dana generirale neke nevladine udruge i pojedinci, usuglasili niz zaključaka da bi se smanjile trenutne tenzije oko špilje Vjetrenice.

Zajedničko je stajalište da širi prostor pa tako i sama špilja Vjetrenica, kao spomenik prirode koji se svrstava u III kategoriju zaštićenih dijelova prirode, nisu ugroženi nikakvim invazivnim radnjama niti se događaju bilo kakve radnje koje bi ugrozile opstojnost i umanjile vrijednost prostora te stoga nema mjesta daljnjem podizanju tenzija niti vođenju različitih kampanja pod krinkom "zaštite Vjetrenice".

Sudionici današnjeg sastanka saglasni su i da se mora ubrzati revidiranje dokumenata o zaštiti šireg prostora oko špilje Vjetrenice, čime se osigurava očuvanje trajnih prirodnih značajki, ali i pruža mogućnost ne samo za znanstvena istraživanja nego i za ograničeno odnosno kontrolirano gospodarsko korištenje stavljanjem špilje u funkciju turističke ponude.

Tome u prilog ide i finansijska podrška koju je osigurala Vlada Federacije BiH izdvajanjem 308.000 KM za projekt osvjetljenja špilje, čime se stvaraju preduvjeti za kontrolirano gospodarsko korištenje špilje na principima zaštite i očuvanja njene iznimne prirodne vrijednosti.

Sugovornici su se suglasili da je, unatoč trenutnoj ekonomskoj krizi, nužno u kratkom roku iznaći potrebna sredstva sa svih razina, te izraditi znanstveno i stručno utemeljene dokumente koji će valorizirati stvarnu vrijednost same špilje, ali i šireg područja oko Vjetrenice, u skladu s IUCN kategorizacijom (Međunarodni savez za očuvanje prirode -International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources).

S tim u vezi donesen je jedinstven zaključak da se što prije raspiše javni natječaj za izbor konsultantske kuće ili tima stručnjaka koji će izraditi studiju mogućnosti uspostave odgovarajuće institucionalne zaštite Vjetrenice i okruženja te definirati njezinu kategoriju i obuhvat.

Dogovoreno je da se za ovu namjenu pokušaju osigurati zajednička sredstva s razine Vlade Federacije BiH, Vlade HNK-a i Općine Ravno.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, u okviru svojih ovlasti i trenutnih finansijskih mogućnosti, nastaviti podupirati projekte zaštite, popularizacije i vrednovanja špilje Vjetrenice, kazao je na kraju sastanka ministar Herceg, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.