BiH
0

Održan sastanak o zaštiti krajnjih korisnika telekomunikacijskih usluga u BiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) danas je održan sastanak sa predstavnicima institucija nadležnih za pitanje zaštite potrošača u BiH na svim nivoima.

Danas je Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH, Federalno ministarstvo trgovine, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Federalne uprave za inspekcijske poslove, i Vlade Brčko distrikta BiH.

Cilj održavanja sastanka je unaprjeđenje saradnje i koordinacija aktivnosti u pogledu zaštite krajnjih korisnika telekomunikacijskih usluga.

Aktivnosti iz oblasti zaštite krajnjih korisnika Agencija provodi u skladu sa Zakonom o komunikacijama i Pravilom 69/2013 o uslovima pružanja javnih telekomunikacijskih usluga i odnosa sa krajnjim korisnicima. Upravo su izmjene i dopune Pravila 69/2013 Agencije, bile neposredan povod održavanja ovog sastanka.

RAK, uvažavajući dosadašnji rad i značaj pozvanih institucija, cijeni da bi njihov doprinos mogao biti značajan u cilju kreiranja što kvalitetnijeg pravila koje tretira ovu problematiku.

Na sastanku je zaključeno da je, usljed tržišnih kretanja, kao i povećanog broja prigovora krajnih korisnika na telekomunikacijske usluge, neophodna harmonizacija aktivnosti u primjeni postojećeg zakonodavstva od strane svih relevantnih institucija kako bi se povećao stepen zaštite krajnjih korisnika, saopćeno je iz RAK-a.