Bolesno voće
0

Održan sastanak o mjerama za ukidanje obustave izvoza krušaka iz BiH u Rusiju

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rukovodstvo Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja danas je sa trećim sekretarom Ambasade Rusije u BiH Ivanom Janišinom dogovorilo stalnu komunikaciju s ciljem rješavaja problema obustave izvoza krušaka iz BiH u Rusiju.
"Rukovodstvo Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja danas je sa trećim sekretarom Ambasade Rusije u BiH Ivanom Janišinom dogovorilo održavanje stalne komunikacije između nadležnih institucija, kako bi se što prije došlo do obostranog zadovoljavajućeg rješenja nakon dostavljanja zvanične informacije Rosseljhoznadzora o donošenju Odluke o privremenoj obustavi izvoza krušaka na tržište Rusije", saopćeno je.

Također je analizirana trenutna situacija, a osnovni cilj sastanka bio je usaglašavanje mjera i aktivnosti koje je neophodno provesti da bi bila ukinuta privremena obustava izvoza krušaka, saopćeno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Podsjetimo da je u novembru Federalna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u Rusiji - Rosselkhoznadzor utvrdila da su u uvezenim kruškama iz BiH pronašli karantensku bakterioznu bolest koja je izazvala njihovu trulež. Prema tvrdnji Rusa, tada je bila ugrožena fitosanitarna sigurnost te zemlje.

Plodovi su dolazili sa certifikatima koje je izdala Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nekoliko dana poslije kazao je da je informisan o određenoj količini krušaka koje su iz BiH izvezene u Rusiju, a koje imaju opasnu trulež, zbog čega je pošiljka vraćena u zemlju izvoznicu tj. BiH, te je poručio da izvoz nije ugrožen.