Sarajevo
0

Održan sastanak o gasu u Predsjednistvu BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić jutros je održao hitan sastanak, kojem su prisustvovali ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, ministar energetike i rudarstva u Vladi Federacije BiH Vahid Hećo, mandatar Vlade Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, direktor BH Gasa Almir Bećarević, direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak.

Tema sastanka bila je odgađanje isporuke gasa iz Ruske Federacije, kao i konkretne mjere s ciljem prevazilaženja trenutnog stanja.

Ministar Alkalaj informisao je prisutne da je sinoć imao razgovore sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini g. Šuvalovim, koji je tom prilikom potvrdio da je Ruska Federacija uspostavila snabdijevanje gasom, međutim da gas ne izlazi iz Ukrajine ka potrošačima. Gospodin Alkalaj je izjavio da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima njemačke Vlade, s ciljem osiguranja dodatnih količina gasa za BiH.

Gospodin Bećarević informisao je učesnike sastanka da je trenutno alternativno snabdijevanje gasom normalno, te da se vode intenzivni razgovori sa njemačkom firmom EON, odnosno mađarskom firmom kćerkom FOLD-GAS, s ciljem produženja ugovora i osiguranja isporuke dodatnih količina gasa.

Na kraju je zaključeno da se danas održi hitan sastanak svih nadležnih institucija s ciljem osiguranja plaćanja gasa firmi FOLD-GAS, s obzirom da dnevna isporuka gasa košta milion konvertibilnih maraka, te da je plaćanje promptno.

Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici razmatrati informaciju o interventnoj isporuci gasa Bosni i Hercegovini.