{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan sastanak između BiH i NATO-a

S
9.9.2008. u 18:38
0
0
Održan sastanak između BiH i NATO-a
0
Održan sastanak između BiH i NATO-a
Delegacija BiH učestvovala je danas u prvoj rundi konsultacija u Glavnom štabu NATO saveza, čime je započeo Intenzivirani dijalog između BiH i NATO saveza.
Delegaciju BiH je predvodio zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, predsjedavajući Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH, a sačinjavali su je predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva finansija i trezora i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Delegaciju NATO saveza je predvodio zamjenik pomoćnika generalnog sekretara za sigurnosnu saradnju i partnerstvo Robert F. Simmons.

Razgovorima su obuhvaćene teme proširenja Alijanse i mjesta Intenziviranog dijaloga u tom procesu, očekivanja koje NATO ima od zemalja aspiranata za članstvo u vezi sa njihovom vanjskom i unutrašnjom politikom, te aktuelnih operacija Alijanse.

Razgovori na visokom nivou u okviru Intenziviranog dijaloga kao forme konsultacija između BiH i NATO, bit će nastavljeni i u budućnosti.

Nakon ovog inicijalnog sastanka uslijedit će pet tematskih sastanaka do kraja tekuće i početkom naredne godine, te zaključni sastanak na proljeće 2009. godine, saopćeno je iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH.

Na Samitu u Bukureštu u aprilu ove godine, šefovi država i vlada zemalja članica NATO su uputili poziv BiH da sa NATO-om započne Intenzivirani dijalog o širokom spektru političkih, vojnih, finansijskih i bezbjednosnih pitanja koje se odnose na moguće članstvo u NATO-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: