BiH
4

Održan radni sastanak Kurteša i Lukača s kantonalnim ministrima

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač održali su danas u Mostaru zajednički radni sastanak s kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim komesarima.

Na sastanku je razmatran Izvještaj o sigurnosnoj situaciji na području Federacije Bosne i Hercegovine u prvom tromjesečju 2014. godine, kao i konkretna pitanja koja se tiču obaveza koje su kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova dužna ispuniti da bi se implementacija Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH izvršila u zakonom predviđenom roku.

Zaključeno je da je stanje sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo ozbiljno narušeno događajima od 6. i 7. februara, kada su opravdani protesti građana, organizovani u više gradova u Federaciji BiH, zloupotrijebljeni i djelovanjem određenih grupa prerasli u nasilno i rušilačko ponašanje koje je za posljedicu imalo veći broj povrijeđenih lica i značajnu materijalnu štetu.

Konstatovano je da je mjerama i radnjama preduzetim od strane policije stanje javnog reda i mira na svim ugroženim područjima konsolidovano i da ga policija drži pod kontrolom, a da je u saradnji sa nadležnim tužilaštvima identifikovan i procesuiran određen broj lica koja se dovode u vezu s ovim događajima, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.