Mostar
0

Održan protest upozorenja policije HNK-a

FENA
Protest upozorenja policije Hercegovačko-neretvanskog kantona održan je danas u krugu zgrade kantonalnog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Mostaru.

Nakon protesta u izjavi za novinare glasnogovornik Unije sindikata policije FBiH Elvedin Mioč kazao je kako je protest organiziran da bi se upozorila Vlada HNK-a i njeni predstavnici da su dužni poštovati zakone kako se više ne bi uništavalo dostojanstvo policijskih radnika.

"Policajac na području HNK-a doveden je na nivo prosjaka i izjednačen je s nekvalificiranim radnicima. Mi cijenimo te radnike, ali ipak smatramo kako je sramota da jedan policajac ima istu plaću kao nekvalificirani radnik", kazao je Mioč.

Po njegovim riječima, policija HNK-a odlučila je organizirati protest zbog nagomilanih problema vezanih za korigiranje plaća, ali i zbog problema koji nastaju zbog neimenovanja policijskog komesara te zbog neopremljenosti policijskih radnika.

Mioč je pojasnio kako su nakon pregovora s premijerom Vlade HNK-a i ministrom MUP-a svi zahtjevi kada je riječ o visini koeficijenata za policijske službenike uvaženi, a što je trebalo potvrditi donošenjem i usvajanjem nove uredbe o plaćama i koeficijentima činova za policijske službenike u HNK-u.

Međutim, tokom sjednica Vlade prijedlog navedene uredbe nije bio na dnevnom redu.

Također, Mioč je dodao kako će policijski djelatnici ispoštovati sve sindikalne borbe koje im dozvoljava zakon, te kako će ukoliko se Vlada ne očituje za 15 dana ponovo organizirati protest ispred zgrade Vlade.