{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan okrugli sto "Državna imovina BiH"

F
28.7.2009. u 20:49
0
4
Održan okrugli sto "Državna imovina BiH"
0
Održan okrugli sto "Državna imovina BiH"
Foto: Arhiv
Od rješavanja pitanja vezanih za status državne imovine umnogome će zavisiti i sam karakter države Bosne i Hercegovine, ocjena je sudionika okruglog stola o temi "Državna imovina BiH", upriličenog večeras u Sarajevu u organizaciji Mladih Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).
Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i jedan od uvodničara skupa, izjavio je kako bilo kakvi kompromisi o poklanjanju državne imovine entitetima nisu u interesu države BiH i njenih građana.

Istaknuo je kako su svi pravni argumenti u vezi s državnom imovinom i njenim statusom potvrđeni presudama različitih sudova u BiH, a koje jasno pokazuju da ta imovina pripada Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu sudionici skupa podsjetili su na činjenicu da je po članu I Dejtonskog Ustava Bosna i Hercegovina pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH) te da kao takva ostaje vlasnik sve imovine uknjižene na ove prethodnice, a čime je potvrđen njen pravni i kontinuitet pravnog poretka.

Istovremeno je ukazano na značaj Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ kao međunarodnog ugovora koji je nadređen domicilnom zakonodavstvu i koji je neophodno implementirati u skladu s njegovim izvornim značenjem.

Na okruglom stolu otvorena su i brojna pitanja koja se tiču popisa državne imovine, reforme Ustava BiH, te institucionalnog i zakonskog okvira, relavantnih za rješavanje pitanja državne imovine BiH, te manjkavosti entitetske privatizacije i odsustva jasne pozicije institucija BiH, pa i opstrukcija, kada je u pitanju sudbina državne imovine.

Izražena je bojazan da je "ubijanje ekonomskog suvereniteta BiH u funkciji dokidanja njene državnosti", uz uvjerenje da je neophodno istrajati na sprječavanju procesa koji idu u tom smjeru, te na iznalaženju odgovarajućih zakonskih rješenja, uključujući donošenje zakona o svojini i zakona o državnoj imovini.

Pritom, kako je rečeno, treba imati u vidu kako je rješavanje pitanja državne imovine jedan od preduvjeta na putu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-savezu.

Okruglom stolu, među ostalima, prisustvovali su predsjednik SBiH i član Predsjedništva BiH Haris Siladžić, te njegov savjetnik Sejfudin Hodžić, u svojstvu uvodničara, kao i nezavisni ekspert Muharem Cero, pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić i Adnan Delić, član Komisije za državnu imovinu pri Vijeću ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: