Sarajevo
0

Održan okrugli sto "Državna imovina BiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od rješavanja pitanja vezanih za status državne imovine umnogome će zavisiti i sam karakter države Bosne i Hercegovine, ocjena je sudionika okruglog stola o temi "Državna imovina BiH", upriličenog večeras u Sarajevu u organizaciji Mladih Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i jedan od uvodničara skupa, izjavio je kako bilo kakvi kompromisi o poklanjanju državne imovine entitetima nisu u interesu države BiH i njenih građana.

Istaknuo je kako su svi pravni argumenti u vezi s državnom imovinom i njenim statusom potvrđeni presudama različitih sudova u BiH, a koje jasno pokazuju da ta imovina pripada Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu sudionici skupa podsjetili su na činjenicu da je po članu I Dejtonskog Ustava Bosna i Hercegovina pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH) te da kao takva ostaje vlasnik sve imovine uknjižene na ove prethodnice, a čime je potvrđen njen pravni i kontinuitet pravnog poretka.

Istovremeno je ukazano na značaj Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ kao međunarodnog ugovora koji je nadređen domicilnom zakonodavstvu i koji je neophodno implementirati u skladu s njegovim izvornim značenjem.

Na okruglom stolu otvorena su i brojna pitanja koja se tiču popisa državne imovine, reforme Ustava BiH, te institucionalnog i zakonskog okvira, relavantnih za rješavanje pitanja državne imovine BiH, te manjkavosti entitetske privatizacije i odsustva jasne pozicije institucija BiH, pa i opstrukcija, kada je u pitanju sudbina državne imovine.

Izražena je bojazan da je "ubijanje ekonomskog suvereniteta BiH u funkciji dokidanja njene državnosti", uz uvjerenje da je neophodno istrajati na sprječavanju procesa koji idu u tom smjeru, te na iznalaženju odgovarajućih zakonskih rješenja, uključujući donošenje zakona o svojini i zakona o državnoj imovini.

Pritom, kako je rečeno, treba imati u vidu kako je rješavanje pitanja državne imovine jedan od preduvjeta na putu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-savezu.

Okruglom stolu, među ostalima, prisustvovali su predsjednik SBiH i član Predsjedništva BiH Haris Siladžić, te njegov savjetnik Sejfudin Hodžić, u svojstvu uvodničara, kao i nezavisni ekspert Muharem Cero, pomoćnik ministra finansija i trezora BiH Zenit Kelić i Adnan Delić, član Komisije za državnu imovinu pri Vijeću ministara BiH.