Sarajevo
0

Održan interreligijski susret "Pomirenje i mir"

FENA
U organizaciji Interreligijske službe "Oči u oči" i franjevačke provincije Bosne Srebrene i ove godine je upriličen Interreligijski meditativni susret "Pomirenje i mir".

U prostoru dvorane Sv. Franje u Frenjevačkom centru na Grbavici tako su o ulozi religije u izgradnji mira svjedočili predstavnici: Jevrejske zajednice, Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve, Kršćanske baptističke crkve, Kršćanske adventističke crkve, Sathya sai Centra u Sarajevu, ISKCON-a Međunarodnog društva za svjesnost Krišne.

Provincijal Bosne Srebrene fra. Lovro Gavran rekao je da je ovo susret koji svjedoči da postoje očigledne dobrote za koje se treba boriti i za koje treba Boga moliti.

Fra. Lovro Gavran je rekao da rat nije Božiji već ljudski zakon, te da se treba otvoriti prema miru - miru s Bogon, miru sa samim sobom i miru sa svim ljudima.

Eli Tauber iz Jevrejske zajednice rekao je da je mir puno više od čiste političke sigurnosti kako ga gledamo u današnje vrijeme, mir znači živjeti u skladu sa sobom sa bližnjim...

Predstavnik Islamske zajednice Ferid ef. Dautović glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu istakao je da islam u osnovi znači mir, te da islamski pozdrav selam znači mir.

O stavu islama prema drugima svjedoči i sam primjer poslanika Muhameda a.s.

Tako je Dautović naveo izvode iz Medinskog ustava "Onaj ko učini nasilje nemuslimanu ili mu uskrati neko pravo ili ga optereti više nego što on može ili uzme nešto bez njegova dopuštenja, ja ću mu biti neprijatelj na Sudnjem danu".

Kako navodi Dautović sljedbenicima Kur'ana i prakse Muhamedove njegov stav je poslužio kao osnov za multikultularnost, multurelogioznost, jer islam uvažava sve vrste etničkih, religijskih i drugih razlika.

U ime Katoličke crkve govorio je biskup Pero Sudar.

Sudar je rekao da ovaj susret svjedoči ljepotu vjere u Boga. On je istakao značaj vjere u Boga u ljubavi prema čovjeku. Čovjeku koji je toliko vrijedan da ga i sam Bog voli.

Paroh SPC Vanja Jovanović nije stigao da prisustvuje današnjem skupu ali je kao svoju meditaciju o ljubavi, Bogu, Čovjeku priložio odlomak iz Malog princa.

O ljepoti uzajamonog poštivanja, razumjevanja, prihvatanja ljubavi prema Bogu svjedočili su još i pastor Kršćanske Baptističke crkve Tomislav Dobutović, pastor Kršćanske adventističke crkve Božidar Mihajlović , kordinator Sathya Sai Organizacije BiH Jadranko Panjeta i Ognjen Mišković iz ISKCON-a.

Izlaganja su pratile i duhovne muzičke pjesme koje vjerskih zajednica koje su izvodili hor Pontanima, Hor Medžlisa IZ Sarajevo, muzički sastav Kršćanske baptističke crkve, dok je uvodnu pjesmu na samom otvaranju izveo Vis Jukić.