BiH
0

Određeni napredak na razgovorima pravnih timova OHR-a i Vlade RS

FENA
Timovi pravnih eksperata Ureda visokog predstavnika i Vlade RS održali su danas sastanak u sjedištu OHR-a u Sarajevu, a član tima Vlade RS, ministar pravde Džerald Selman, izjavio je novinarima nakon razgovora da je zabilježen određeni napredak i da je nastavak razgovora zakazan za petak, najvjerovatnije u Banjoj Luci.

Selman je naveo da je pravni tim Vlade RS dobio poziv za razgovore jučer, dan prije današnje izjave Vijeća za implementaciju mira kojom su podržane posljednje mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o funkcioniranju institucija BiH, te da zato ovi razgovori imaju svrhe.

Prema njegovim riječima, rasprava je bila izuzetno konstruktivna i doprinijet će da se ovaj proces nastavi.

Osim razmjene mišljenja u vezi same odluke visokog predstavnika kojom se mijenja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, za narednu rundu razgovora ostavljen je zahtjev za izmjenu Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH.

  • U principu, mi smo obrazložili zašto smo onako reagirali. Izrazili smo zabrinutost i smatram da smo danas donekle uvjerili i pravni tim OHR-a da je naša zabrinutost opravdana i u tom pravcu će se pregovori dalje voditi, kazao je ministar Selman.

Upitan gdje su tačno približeni stavovi dvije strane, Selman je kazao da je prihvaćeno da se razmotre prijedlozi tima Vlade RS da se raspravlja o dopunama odluke visokog predstavnika kao i zahtjevi za dodatno autentično tumačenje ove odluke.

  • Mislim da je to zasad sasvim dovoljno, naglasio je.

Na kraju, u vezi sa aplikacijom prema Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika, Selman je kazao da se Ustavni sud i ranije upuštao u meritum odluka koje je nametao visoki predstavnik.