BiH
0

Određen pritvor Željku Stojniću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje 30. maja kojim se određuje jednomjesečni pritvor Željku Stojniću, osumnjičenom za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Pritvor prema tom rješenju može trajati do 29. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Željko Stojnić 21. augusta 1992. kao pripadnik policije i interventnog voda policije iz Prijedora izvršio, učestvovao i pomogao prilikom provođenja konvoja izbjeglica. U konvoju su se nalazili Muslimani i Hrvati iz Prijedora i drugih mjesta banjalučke regije.

Kako navodi Tužilaštvo, osumnjičeni je na teritoriji općina Kneževo/Skender -Vakuf i Travnik, s ostalim pripadnicima policije oduzimao od civila novac, zlato i druge dragocjenosti. Stojnić je navodno, nakon što je na lokalitetu planine Vlašić izvršena selekcija više od 200 muškaraca od ostalog stanovništva, nastavio, s još jednom osobom, pratiti konvoj do mjesta Smet na planini Vlašić. Ostali pripadnici interventnog voda natjerali su izdvojene muškarce da uđu u dva autobusa, a zatim ih sproveli do mjesta Korićanske stijene gdje su ih doveli iznad provalije, naredili da kleknu, a zatim ih iz automatskog naoružanja usmrtili.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Odredio je pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, utjecati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka. Zbog težine krivičnog djela, a imajući u vidu teške posljedice istog na žrtve i njihove porodice, Sud je odredio pritvor osumnjičenom Stojniću radi sigurnosti građana.