Sud BiH
0

Određen pritvor u predmetu Željko Smoljan i drugi

FENA
Sud Bosne i Hercegovine danas je donio rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Željku Smoljanu, Aleksandru Todoroviću i Vesku Grubaču osumnjičenim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 30. juna.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH, između ostalog, navodi da je osumnjičeni Smoljan u Crnoj Gori, od njemu poznatih osoba, ugovorio kupoprodaju i isporuku opojnih droga marihuana i kokain, koju je 21. januara 2009. godine prebacio u BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH navodi da je osumnjičeni Todorović zajedno sa Smoljanom i drugim osobama dogovorio prebacivanje 10 kg opojne droge marihuana tipa „skank“ iz Crne Gore u BiH.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka utjecanjem na svjedoke, saučesnike i prikrivače.

Sud je također odredio pritvor cijeneći da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni mogli ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo. Također, Sud je u pogledu osumnjičenog Todorovića odredio pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog.