BiH
0

Određen pritvor Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću

Sarajevo-x.com
Sud BiH je 29. januara 2008. godine donio rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenim Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću, a prema osumnjičenom Veljku Bašiću mjere zabrane. Predrag Bastah, Goran Višković i Veljko Bašić se sumnjiče za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Pritvor prema ovom rješenju za Predraga Bastaha i Gorana Viškovića može trajati do 28. februara 2008. godine, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Mjere zabrane prema Veljku Bašiću uključuju zabranu napuštanja opštine Vlasenica, zabranu promjene prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda, obavezu javljanja u PS Vlasenica svakog ponedjeljka u periodu od 08:00 do 10:00 sati, zabranu kontaktiranja sa osobama koje bi mogle biti svjedoci u ovom predmetu, zabranu kontaktiranja ili sastajanja sa svim potencijalnim osumnjičenim, zabranu da razgovara o predmetu sa svim licima izuzev sa braniocem i obaveza da preda lična dokumenta koja posjeduje.

U prijedlogu za određivanje pritvora, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Predrag Bastah, Goran Višković i Veljko Bašić kao pripadnici rezervnog sastava policije Stanice javne bezbijednosti (SJB) Vlasenica, u vremenskom periodu od maja 1992. godine do septembra 1992. godine, sudjelovali u sistematskom napadu usmjerenom prema bošnjačkim civilima sa područja općine Vlasenica. Osumnjičeni su, navodno, sudjelovali u hapšenju, zatvaranju bošnjačkih civila i odvođenju u logor „Sušica“. Osumnjičeni Predrag Bastah je, prema navodima Tužilaštva BiH, početkom juna 1992. godine, zajedno sa NN osobom, u blizini logora „Sušica“ ubio tri bošnjačka civila.

Osumnjičeni Višković je, navodno, dana 12. juna 1992. godine zajedno sa Bastah Predragom učestvovao u ubistvu četiri osobe bošnjačke nacionalnosti. Dalje, u prijedlogu Tužilaštva se navodi da je osumnjičeni Višković, zajedno sa još četiri srpska vojnika, u junu 1992. godine silovao jednu žensku osobu.

Osumnjičeni Veljko Bašić se tereti da je, između ostalog, u svojstvu upravnika logora "Sušica“, navodno, sudjelovao u progonu bošnjačkog stanovništva, fizičkom zlostavljanju, ubijanju i deportovanju civila, vršio seksualna zlostavljanja i silovanja žena. Osumnjičeni Bašić je, navodno, učestvovao u premještanju 700 zatvorenika u logor "Batković“ kod Bijeljine i u prisilnom preseljenju oko 1000 zatočenih žena i djece u Kladanj ili Cersku.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike. Sud je također, osumnjičenima odredio pritvor cijeneći da postoje okolnosti koje ukazuju na bojazan od bjekstva osumnjičenih.