Osumnjičen za terorizam
88

Određen pritvor Munibu Ahmetspahiću, povratniku sa ratišta u Siriji

Klix.ba
Foto: Birn/Sud BiH
Foto: Birn/Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću donio je jučer rješenje kojim je prema osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću određen pritvor.

Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 22.12.2018. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna.

Odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH da se prema osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću odredi pritvor i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz tačke d) stava 1. člana 132. ZKP BiH, odnosno zbog ugrožavanja sigurnosti građana i imovine.

Munib Ahmetspahić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202 d. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. istog zakona.