BiH
0

Određen pritvor Mladenu Milanoviću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu donio je 27. jula ove godine rješenje kojim je određem jednomjesečni pritvor Mladenu Milanoviću, osumnjičenom za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopćeno je danas iz Suda.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni tokom 1992. godine kao stražar u logoru „Bunker“ u Vogošći nečovječno postupao s nezakonito zatvaranim civilima nesrpske nacionalnosti tako što ih je lično tukao te istovremeno pomagao i omogućavao drugima (posebno pripadnicima paravojnih formacija) da za vrijeme njegove smjene ulaze u logor i fizički zlostavljaju zatvorene civile.

Nakon javnog saslušanja, Sud je na osnovu podnesenog dokaznog materijala zaključio da postoji osnovana sumnja da je Milanović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Nadalje, Sud je odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od bjekstva, sigurnosti građana i imovine te smatrajući da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke, saopćeno je.