BiH
0

Određen pritvor braći Damjanović

Sarajevo-x-com/www.bim.ba
Goran i Zoran Damjanović terete se za ratne zločine počinjene u sarajevskim naseljima Ahatovići i Bojnik. Osim njih, još tri Damjanovića, od kojih su dvojica na slobodi, sumnjiče se za ratne zločine počinjene u sarajevskim naseljima, dok je jedan već osuđen

Sud BiH je u petak odredio pritvor od mjesec dana za braću Damjanović koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine na području Sarajeva 1992. godine.

Zoran i Goran Damjanović uhapšeni su u srijedu u naselju Kula u Istočnom Sarajevu po nalogu državnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Policija je pri hapšenju osumnjičenih otkrila veću količnu eksploziva i oružja.

Braća Damjanović sumnjiče se za ratne zločine počinjene u sarajevskim naseljima Ahatovići i Bojnik. Detalji optužnice, koju Sud BiH tek treba da potvrdi, još uvijek nisu poznati.

Svjedoci Tužilaštva Haškog tribunala u slučaju koji se vodi protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine BiH, nekoliko puta su spomenuli imena Damjanovića.

Naime, na listi zločina za koje se po komandnoj odgovornosti tereti Krajišnik nalazi se i zločin počinjen 29. maja 1992. godine u selu Ahatovići.

Prije dvije godine u Haškom tribunalu se kao svjedok pojavio jedan od osam preživjelih Bošnjaka iz ovog sela.

On je ispričao kako su ga zajedno sa još 55 ljudi zarobile srpske snage nakon pada Ahatovića, jugozapadno od Sarajeva.

Zarobljenici su potom dovedeni ispred prodavnice u obližnjem naselju Bojnik gdje su pretučeni.

<Kada smo stigli ispred prodavnice skinuli su žicu kojom su nam ruke bile vezane i naredili nam da se skinemo i legnemo na zemlju,> rekao je svjedok.

<Tada su nas počeli mučiti. Udarali su nas kundacima, palicama, pendrecima... Udarali su nas flašama po glavi. Tukli nas nogama i rukama...>

Na pitanje Tužilaštva da li je prepoznao neke od mučitelja, svjedok je rekao da su mnogi bili njihovi susjedi i školski drugovi.

<Iz te grupe prepoznao sam braću Damjanović, Gorana, Zorana i Vedrana...> naveo je svjedok.

Svjedok je rekao i da su zarobljenici potom odvedeni u kasarnu u Rajlovcu, gdje su u jednom hangaru, pod krajnje nehumanim uvjetima, proveli gotovo dvije sedmice, pri čemu su neprestano tučeni i mučeni. Dana 14. juna, 56 zarobljenika iz Ahatovića su izmasakrirani. Osmorica su preživjela.

Goran i Zoran Damjanović samo su dvojica od nekolicine Damjanovića koji se terete za ratne zločine počinjene na području Sarajeva.

Prema nekim izvorima iz Tužilaštva BiH, njihov brat Vedran, tereti se za ista kriminalna djela. Njegovo ime se nalazi, zajedno sa Goranovim i Zoranovim, na potjernici MUP-a Federacije.

Izvjesni Momir Damjanović također se spominje u izjavama svjedoka koji su bili zatočeni u Planjinoj kući u okolini Sarajeva.

Dragan Damjanović, optužen za ratne zločine počinje u Vogošći, sredinom aprila se pred Sudom BiH izjasnio da se ne osjeća krivim.

Prvi Damjanović koji je optužen za ratne zločine u Sarajevu je Sreten Damjanović, kojeg je 1993. godine Vojni sud u Sarajevu zajedno sa Borislavom Herakom proglasio krivim za zločine počinjene u Vogošći.