BiH
0

Određen pritvor Anti Kovaću

Sarajevo-x.com
Sud BiH donio je rješenje, 1. februara 2008. godine, kojim se određuje jednomjesečni pritvor prema osumnjičenom Anti Kovaću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 01. marta 2008. godine. Ante Kovać je osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Ante Kovać, u vremenskom razdoblju od aprila do kraja augusta 1993. godine, na području općine Vitez, kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća odbrane, izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima vršio nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje bošnjačkih civila.

U prostorijama Radničkog univerziteta i Kino sale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uslovima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja te ih tom prilikom, navodno, fizički zlostavljali. Nadalje u prijedlogu Tužilaštva BiH se, između ostalog, navodi da je Kovać 30. augusta 1993. godine silovao jednu žensku osobu u prostoriji Doma kulture, nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka.

Sud je također osumnjičenom odredio pritvor cijeneći da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od napuštanja BiH, čime bi postao nedostupan organima gonjenja.