Poznat policiji od ranije
2

Određen jednomjesečni pritvor muškarcu koji je pokušao opljačkati zlataru u Mostaru

N. V.
Elviru Pelti, koji je u utorak navečer pokušao opljačkati zlataru "Lea" u Mostaru, određen je jednomjesečni pritvor. On je prilikom upada u objekat ozlijedio vlasnika zlatare, ali je na kraju savladan uz pomoć prolaznika.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva HNK, Kantonalni sud u Mostaru je odredio pritvor Elviru Pelti zvanom "Abdurahman" i "Eko" (1978.), iz Zenice, u trajanju od jedan mjesec zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo "Razbojništvo".

"Naime, Elvir Pelto se sumnjiči da je dana 27. jula 2021 godine oko 19:00 sati, u ulici Kralja Petra Krešimira IV kod broja 16, u Mostaru, u Zlatarni 'Lea', u vlasništvu P. D. ušao, a zatim drvenom palicom oštećenom P. D. zadao više udaraca po glavi, tačnije potiljku, usljed kojih udaraca je oštećeni pao na koljena, nakon čega ga je nastavio udarati u predjelu glave, ramena i ruka više puta, nanijevši mu na taj način tjelesne povrede. Oštećeni je uspio pobjeći van radnje, a osumnjičeni je iz vitrina uzeo dvije table sa većim brojem komada zlatnog nakita - prstenja, te pobjegao iz zlatarne. Odmah u prolazu pored zlatarne su ga zadržali prolaznici do dolaska policije", rečeno je iz Tužilaštva HNK.

Kako navode, osumnjičeni Elvir Pelto je povratnik u vršenju kaznenih djela.

Zbog svih okolnosti, Sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužilaštvo HNK Mostar u saradnji sa MUP-om HNK nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo.