BiH
0

Određen jednomjesečni pritvor Momiru Saviću osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Momiru Saviću koji je osumnjičen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže do 14. januara 2008. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Prema navodima Tužilaštva, osumnjičeni Savić je u svojstvu komandanta odreda „Drinsko“ vojske bosanskih Srba u vremenskom periodu od 29. aprila 1992. do 18. septembra 1992. godine, naređivao i učestvovao u oružanim napadima, ubistvima, silovanjima, mučenju, progonu, nezakonitom zarobljavanju i zlostavljanju bošnjačkih civila na području općine Višegrad.

U prijedlogu Tužilaštva navodi se, između ostalog, da je osumnjičeni Savić, kao komandant srpskih jedinica u selu Drinsko, 23. maja 1992. godine dao ultimatum Bošnjacima da napuste svoja sela.

Nakon toga osumnjičeni je, navodno, zajedno sa ostalim pripadnicima jedinice, odveo nekoliko bošnjačkih civila kojima se od tada gubi svaki trag.

Dana 25. maja 1992. godine u selu Donja Strmica, općina Rudo osumnjičeni Savić je, navodno, snajperom ranio jednog civila, a potom ga iz neposredno blizine ubio.

Osumnjičeni je, prema navodima Tužilaštva, u ljeto 1992. godine seksualno zlostavljao dvije Bošnjakinje od kojih jednu u više navrata.

Sud smatra da na osnovu podnesenog dokaznog materijala postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje je osumnjičen.

Usto, Sud je odredio pritvor cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti da bi osumnjičeni mogao ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke i saučesnike, navodi se u saopćenju.