{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH nisu u neskladu s Ustavom FBiH

F
30.1.2007. u 11:47
0
0
Odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH nisu u neskladu s Ustavom FBiH
0
Odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH nisu u neskladu s Ustavom FBiH
Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući o zahtjevu za utvrđivanje ustavnosti Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, nakon provedene javne rasprave, donio je presudu kojom se utvrđuje da odredba člana 9., alineja 2. ovog zakona nije u neskladu s Ustavom Federacije BiH.
Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti podnio je predsjednik FBiH Niko Lozančić, a u zahtjevu je istaknuta tvrdnja da se navedenom odredbom onemogućava taksivozačima da ostvaruju pravo na rad nakon što navrše 65 godina života, što se odnosi i na one osobe koje ispunjavaju uvjete predviđene odredbama ovog zakona i posjeduju potvrdu ovlaštene zdravstvene institucije o zdravstvenim i psihofizičkim mogućnostima za obavljanje ove djelatnosti.

U obrazloženju presude koju je danas pročitao predsjednik Ustavnog suda FBiH Neđo Milićević navodi se da je ustavno pravo Parlamenta Federacije BiH da zakonom utvrđuje kriterije i uvjete za obavljanje određene djelatnosti, uključujući i djelatnost cestovnog prijevoza, što može obuhvatati i doba života kao jedan od tih uvjeta.

- To je, ustvari, domen politike zakonodavnog organa u vezi s kojim se Ustavni sud Federacije BiH ne može upuštati u procjenu da li kriteriji koji su u tom cilju utvrđeni predstavljaju optimalno i adekvatno rješenje. Pritom, držeći se svoje nadležnosti Ustavni sud Federacije smatra da način na koji je to u osporenim odredbama Zakona urađeno nije povrijeđen princip ravnopravnosti u ostvarenju prava na rad, ni ustavna prava na imovinu ili socijalnu zaštitu, saopćio je Milićević.

Presuda s cjelovitim obrazloženjem bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: