BiH
0

Odredbe Zakona o cestovnom prijevozu FBiH nisu u neskladu s Ustavom FBiH

FENA
Ustavni sud Federacije BiH, odlučujući o zahtjevu za utvrđivanje ustavnosti Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, nakon provedene javne rasprave, donio je presudu kojom se utvrđuje da odredba člana 9., alineja 2. ovog zakona nije u neskladu s Ustavom Federacije BiH.

Zahtjev za utvrđivanje ustavnosti podnio je predsjednik FBiH Niko Lozančić, a u zahtjevu je istaknuta tvrdnja da se navedenom odredbom onemogućava taksivozačima da ostvaruju pravo na rad nakon što navrše 65 godina života, što se odnosi i na one osobe koje ispunjavaju uvjete predviđene odredbama ovog zakona i posjeduju potvrdu ovlaštene zdravstvene institucije o zdravstvenim i psihofizičkim mogućnostima za obavljanje ove djelatnosti.

U obrazloženju presude koju je danas pročitao predsjednik Ustavnog suda FBiH Neđo Milićević navodi se da je ustavno pravo Parlamenta Federacije BiH da zakonom utvrđuje kriterije i uvjete za obavljanje određene djelatnosti, uključujući i djelatnost cestovnog prijevoza, što može obuhvatati i doba života kao jedan od tih uvjeta.

  • To je, ustvari, domen politike zakonodavnog organa u vezi s kojim se Ustavni sud Federacije BiH ne može upuštati u procjenu da li kriteriji koji su u tom cilju utvrđeni predstavljaju optimalno i adekvatno rješenje. Pritom, držeći se svoje nadležnosti Ustavni sud Federacije smatra da način na koji je to u osporenim odredbama Zakona urađeno nije povrijeđen princip ravnopravnosti u ostvarenju prava na rad, ni ustavna prava na imovinu ili socijalnu zaštitu, saopćio je Milićević.

Presuda s cjelovitim obrazloženjem bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.