Čekaju saglasnost
427

Odred policije "Lasta" dobija spomenik u Sarajevu

Klix.ba
Odred policije za specijalne namjene "Lasta" dobio je nedavno svoj trg u sarajevskom naselju Koševo, gdje se na proljeće tekuće godine planira izgradnja spomenika na kojem će stajati imena svih poginulih pripadnika ovog multietničkog odreda.

Savjet MZ Koševo i Općinsko vijeće Općine Centar su jednoglasno podržali imenovanje trga i izgradnju spomen obilježja na Trgu Odreda policije "Lasta", gdje će se naći imena i prezimena svih poginulih pripadnika.

Idejni projekt je, kako nam je to istaknuto iz ovog udruženja, urađen, a sada očekuju saglasnost Kantona Sarajevo, a zatim i izgradnja spomenika nakon što dobiju urbanističku i građevinsku dozvolu koju očekuju do proljeća tekuće godine.

Samir Repuh, predsjednik udruženja koje okulja bivše pripadnike Odreda "Lasta", kazao je da je planirano da trg sa spomen-obilježjem predstavlja ukras Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Spomenik treba predstavljati simbol mira, slobode, multietničnosti, kao i funcionalan prostor za građane u kojem će slobodno vrijeme provoditi djeca, penzioneri i ostali građani za koje su se žrtvovali", kazao je Repuh za Klix.ba.

Vedad Šakić, član Upravnog odbora udruženja "Lasta", naglašava da će se spomen obilježje graditi etapno, jer neće biti finansirano direktno iz budžeta.

"Sredstva za izgradnju će se prikupljati putem posebnog računa kao donatorska sredstva članova i velikog broja prijatelja udruženja, privrednika, dijaspore i svih građana koji poštuju žrtvu koju su podnijeli za domovinu", rekao je Šakić za Klix.ba.

Podsjećamo, Odred policije za specijalne namjene "Lasta" nominovan je ove godine u ostalim kategorijama za Šestoaprilsku nagradu Sarajeva.