{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobreno zaduženje za koridor 5C

F
8.11.2012. u 13:15
0
2
Odobreno zaduženje za koridor 5C
0
Odobreno zaduženje za koridor 5C
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova u današnjem nastavku dvodnevne redovne sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o konsolidaciji privrednih društava u FBiH i uputio ga u javnu raspravu.
Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, ovaj zakon treba donijeti prvenstveno zbog očuvanja radnih mjesta i zaštite državnog kapitala u privrednim društvima.

Uspostava likvidnosti, kako bi se omogućilo poslovanje društava, također je cilj predloženog zakona.

Privredna društva mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki, realizaciji kreditnog novca, te riješiti dugovanja po osnovu doprinosa, definirano je između ostalog.

Ako zakon potvrde oba doma Federalnog parlamenta, važit će šest godina, a ako se preduzeća u tom periodu ne budu mogla finansijski konsolidirati i oživjeti, predviđena je i mogućnost stečaja.

Poslanici su danas odobrili također predloženo zaduženje u Federaciji na osnovu ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Evropske investicione banke, koji se odnosi na relizaciju projekta koridora 5-C, druga faza.

Prema obrazloženju federalnog ministra finansija Ante Krajine, riječ je o finansiranju dionica Vlakovo - Tarčin te Svilaj - Odžak, na koridoru 5-C.

U ovom slučaju država se zadužuje za 166 miliona eura i prenosi to zaduženje na Federaciju, a ona na preduzeće Autoceste, koje će vraćati novac kao kreditna sredstva.

Rok otplate je 25 godina, grejs period četiri godine, kamatna stopa je fiksna i varijabilna (s fiksnim intervalom), a pojedinačna rata koja će se vraćati ne može biti manja od pet miliona, rekao je ministar Krajina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: