Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Odobreno zaduženje za koridor 5C

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova u današnjem nastavku dvodnevne redovne sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o konsolidaciji privrednih društava u FBiH i uputio ga u javnu raspravu.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, ovaj zakon treba donijeti prvenstveno zbog očuvanja radnih mjesta i zaštite državnog kapitala u privrednim društvima.

Uspostava likvidnosti, kako bi se omogućilo poslovanje društava, također je cilj predloženog zakona.

Privredna društva mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki, realizaciji kreditnog novca, te riješiti dugovanja po osnovu doprinosa, definirano je između ostalog.

Ako zakon potvrde oba doma Federalnog parlamenta, važit će šest godina, a ako se preduzeća u tom periodu ne budu mogla finansijski konsolidirati i oživjeti, predviđena je i mogućnost stečaja.

Poslanici su danas odobrili također predloženo zaduženje u Federaciji na osnovu ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Evropske investicione banke, koji se odnosi na relizaciju projekta koridora 5-C, druga faza.

Prema obrazloženju federalnog ministra finansija Ante Krajine, riječ je o finansiranju dionica Vlakovo - Tarčin te Svilaj - Odžak, na koridoru 5-C.

U ovom slučaju država se zadužuje za 166 miliona eura i prenosi to zaduženje na Federaciju, a ona na preduzeće Autoceste, koje će vraćati novac kao kreditna sredstva.

Rok otplate je 25 godina, grejs period četiri godine, kamatna stopa je fiksna i varijabilna (s fiksnim intervalom), a pojedinačna rata koja će se vraćati ne može biti manja od pet miliona, rekao je ministar Krajina.