{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobreno zaduženje za koridor 5C

F
8.11.2012. u 13:15
0
2
Odobreno zaduženje za koridor 5C
0
Odobreno zaduženje za koridor 5C
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova u današnjem nastavku dvodnevne redovne sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o konsolidaciji privrednih društava u FBiH i uputio ga u javnu raspravu.
Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, ovaj zakon treba donijeti prvenstveno zbog očuvanja radnih mjesta i zaštite državnog kapitala u privrednim društvima.

Uspostava likvidnosti, kako bi se omogućilo poslovanje društava, također je cilj predloženog zakona.

Privredna društva mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki, realizaciji kreditnog novca, te riješiti dugovanja po osnovu doprinosa, definirano je između ostalog.

Ako zakon potvrde oba doma Federalnog parlamenta, važit će šest godina, a ako se preduzeća u tom periodu ne budu mogla finansijski konsolidirati i oživjeti, predviđena je i mogućnost stečaja.

Poslanici su danas odobrili također predloženo zaduženje u Federaciji na osnovu ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Evropske investicione banke, koji se odnosi na relizaciju projekta koridora 5-C, druga faza.

Prema obrazloženju federalnog ministra finansija Ante Krajine, riječ je o finansiranju dionica Vlakovo - Tarčin te Svilaj - Odžak, na koridoru 5-C.

U ovom slučaju država se zadužuje za 166 miliona eura i prenosi to zaduženje na Federaciju, a ona na preduzeće Autoceste, koje će vraćati novac kao kreditna sredstva.

Rok otplate je 25 godina, grejs period četiri godine, kamatna stopa je fiksna i varijabilna (s fiksnim intervalom), a pojedinačna rata koja će se vraćati ne može biti manja od pet miliona, rekao je ministar Krajina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: